The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Венеция - Мостът на въздишките

  Мостът на въздишките.
  Мостът на въздишките. Венеция. Този малък, но живописен венециански мост, носи не напразно това интересно и романтично име. И както винаги в подобни случаи, това е свързано с една стара, стара история.
  Сводестия Мост на Въздишките съществува над Дворцовия канал още от XVII век. Сътворен е под ръководството на известния италиански архитект Антонио Конти. Отвън Мостът на Въздишките е в стила на барока - издълбани декорации от бял мрамор придават на тежкия и монументален мост някаква лекота, елегантност и изящество.

  Мостът в стил Барок

  Но въпреки, че на пръв поглед ни се струва, че във Венеция няма по-добро място за романтична среща, името си този мост е получил по доста по-различна и доста мрачна причина ... Факт е, че през Средновековието, този мост свързвал със затвора съда, разположен в Двореца на дожите. Мухлясал сутерен, където малко хора остават живи и много по-малко здрави. Много от преминаващите през този мост затворници виждали слънчевата светлина и вдишвали свеж въздух за последен път в живота си, въздишайки. Така че би било по-правилно да го наричат Мост на Прощалните въздишки.
  По Моста на Въздишките някога минавал и известния Джакомо Казанова, който, за разлика от многото други, успява да избяга от мрачния венециански затвор.
  Така изглежда проходът на моста, през който осъдените преминават от съдебната зала в затвора.


  Така изглежда проходът на моста

  Някога Моста на Въздишките е вдъхновил много творци. Например, в Третяковската галерия днес се съхранява едноименната картина на Врубел, нарисувана през 1894 г. по време на разходка из Венеция. Споменаване на моста може да се срещне в произведение на Едгар Алън По, а някои изследователи дори смятат, че по модел на Моста на Въздишките е създаден сводестия проход в Санкт Петербург, свързващ сградите на Зимния дворец и Ермитажа.
  Между другото, една друга местна легенда разказва, че влюбените ще бъдат сигурни за вечната си любов, ако по залез слънце се целунат в гондола, минаваща под този мост.

  in English
  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.
  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  или подкрепете този проект

  Follow Библиотека ZigZag

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En