The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Венеция - Мостът на въздишките

    Мостът на въздишките.
    Мостът на въздишките. Венеция. Този малък, но живописен венециански мост, носи не напразно това интересно и романтично име. И както винаги в подобни случаи, това е свързано с една стара, стара история.
    Сводестия Мост на Въздишките съществува над Дворцовия канал още от XVII век. Сътворен е под ръководството на известния италиански архитект Антонио Конти. Отвън Мостът на Въздишките е в стила на барока - издълбани декорации от бял мрамор придават на тежкия и монументален мост някаква лекота, елегантност и изящество.

    Мостът в стил Барок

    Но въпреки, че на пръв поглед ни се струва, че във Венеция няма по-добро място за романтична среща, името си този мост е получил по доста по-различна и доста мрачна причина ... Факт е, че през Средновековието, този мост свързвал със затвора съда, разположен в Двореца на дожите. Мухлясал сутерен, където малко хора остават живи и много по-малко здрави. Много от преминаващите през този мост затворници виждали слънчевата светлина и вдишвали свеж въздух за последен път в живота си, въздишайки. Така че би било по-правилно да го наричат Мост на Прощалните въздишки.
    По Моста на Въздишките някога минавал и известния Джакомо Казанова, който, за разлика от многото други, успява да избяга от мрачния венециански затвор.
    Така изглежда проходът на моста, през който осъдените преминават от съдебната зала в затвора.


    Така изглежда проходът на моста

    Някога Моста на Въздишките е вдъхновил много творци. Например, в Третяковската галерия днес се съхранява едноименната картина на Врубел, нарисувана през 1894 г. по време на разходка из Венеция. Споменаване на моста може да се срещне в произведение на Едгар Алън По, а някои изследователи дори смятат, че по модел на Моста на Въздишките е създаден сводестия проход в Санкт Петербург, свързващ сградите на Зимния дворец и Ермитажа.
    Между другото, една друга местна легенда разказва, че влюбените ще бъдат сигурни за вечната си любов, ако по залез слънце се целунат в гондола, минаваща под този мост.

    in English
    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.
    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    или подкрепете този проект





    Follow Библиотека ZigZag

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En