The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Дон Кихот - Мигел де Сeрвантес Сааведра

    Дон Кихот - Мигел де Сeрвантес
    През 1604 на бял свят се появява първият екземпляр на книгата "Дон Кихот" от испанския писател Мигел де Сервантес. Книгата се смята за първият бестселър в историята, пуснат в продажба на 15 януари 1605 г. През юли 1604 г. Сервантес продава правата за първата част "Хитроумният идалго Дон Кихот от Ла Манча" на издателя Франсиско де Роблес. Още през септември същата година става ясно, че "Дон Кихот" ще бъде отпечатан и това се случва няколко месеца по-късно. Издадени са 400 копия на книгата, като повечето от тях са предназначени за Новия Свят. Обаче само няколко от тях достигат до бреговете му. Корабът, с който се превозва товарът с книгите, се разбива близо до Хавана. Оцеляват само 70 копия, които достигат до Куско, в сърцето на умиращата Империя на инките. Книгата има огромен успех. Само две седмици след издаването й в Мадрид излизат три "пиратски" копия на книгата. Името на Мигел де Сервантес става известно извън пределите на Пиринеите. През август 1605 г. "Дон Кихот" е издаден във Валенсия и в Лисабон, през 1607 г. книгата достига до Брюксел. Три години по-късно романът е издаден и на италиански в Милано. Първият превод на английски се появява през 1612 г. Втората част на романа излиза през 1615 година. Една година по-късно е преиздадена в Брюксел и Валенсия, а на следващата година и в Барселона. Историята разказва за приключенията на знаменития испански идалго Алонсо Кехана, който приема името Дон Кихот.
    Всичко започва с любовта му към рицарските романи, които го подтикват да изостави всичко и яхвайки крантата си Росинант да тръгне по широкия свят, за да се бори срещу неправдата. В комичните му приключения го придружава и Санчо Панса, когото е избрал за свой оръженосец. Техните приключения са смешни и забавни, въпреки че винаги завършват не както те са очаквали и вместо да помогнат, те се забъркват в големи каши. На смъртния си одър, Дон Кихот осъзнава, че се е вживял в невъзможна илюзия, но неговият оръженосец го моли да не се отказва. Въпреки че е написан преди повече от 400 години, романът за добродушния и смел идалго все още е актуален. През годините той е преиздаван много пъти, като през всяка епоха неговото тълкуване е било различно. В първите години се приема просто като една смешна история. След Френската революция етичният модел е обърнат - индивидът може би е прав, докато всъщност обществото греши. През 19-и век романът се счита за "журналистически" коментар за общественото положение. Чак през 20-и век става ясно, че "Дон Кихот" е не само уникална морална творба, но и първият истински съвременен роман. През 2002 г. е обявен за най-добрият роман в историята на световната литература след допитване до 100 световноизвестни писатели.
    "Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."
    Дон Кихот де ла Манча

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En