The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  сряда

  Паисий Хилендарски

  Паисий
  Свети Паисий Хилендарски (1722–1773), най-често е наричан и известен като Отец Паисий. Той e български духовник и народен будител. Автор е на „История славянобългарская". Сочен е за основоположник на Българското възраждане, заради това , че в труда му има идеи за освобождение на българския народ и нашето национално възраждане. Единствената му сигурна творба е „История славянобългарска". Само от вписванията в хилендарските кондики[1]и от някои негови писма, които съдържат автобиографични бележки, могат да се вземат сведения за живота на Паисий. Роден е в Банско през 1722, негов баща е търговецът Михаил Хадживълчев[2]
  .

  Банско

  Според собствените му думи не е учил никакви светски науки.
  Отива в Хилендарския манастир през 1745 година , където е йеромонах и проигумен. Цели две години са му необходими, за да събере материали. Започва да пише своята "История славянобългарска" в Банско, но я завършва в Зографския манастир през 1762. Обикаля българските земи, като носи и своята „История славянобългарска“, за да бъде преписвана и така да се разпространява сред българите.
  Канонизиран е за светец през 1962 от Българската православна църква.  [1] кондика - правилник, устав, летописна книга на църква, манастир и др.
  [2] Източник - Wikipedia

  in English
  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En