The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Дяволски мост, история и легенди

    мост
    България е пълна с прекрасни и мистериозни места. Места, които събират в себе си легенди, фолклор и природа. Едно такова място е прочутият Дяволски мост на река Арда. Намира се на 10 километра от градчето Ардино. Построен е в живописния пролом, който реката образува и заради любопитните загадки и уникалната си атмосфера събира туристи от всички краища на страната.
    Размерите на моста са впечатляващи и респектиращи. Намира се на над 400 м. надморска височина, обграден от стръмни склонове и пропасти. Дълъг е 56 м. и широк 3,5 м. Изграден е от три свода, като височината на централния е 12 м. Заради това през 1984 година е обявен за културен паметник.
    Още от древността на негово място е имало римски мост, част от пътя, който свързва Беломорието и Горнотракийската низина. В този си вид съоръжението съществува от Средновековието, когато през 1515-1518 година строителят майстор Димитър от село Неделино го построява. Той е изграден толкова здраво, че цели пет века издържа буйните води на река Арда и от създаването си до сега не е бил укрепван или преустроен. Друг интересен факт е, че това е първият мост, на които експертите откриват „печата на Соломон" (хексагон), гравиран на един от камъните на свода.

    мост

    Много народни легенди витаят около този мост. Някои са за самото му създаване, други за наименованието му. Никой не може да знае истината, но със сигурност във всяко предание има доза от нея.
    Една от най-разпространените истории е, че след построяването на моста Дяволът е решил да се разходи по него и оставил своята стъпка в камъните. Друга гласи, че тътена от буйните води на Арда звучал като зловещия смях на Сатаната, който се чувал от Ада.
    Някои свързват построяването му с известния фолклорен мотив за вграждането на сянка. Умелият майстор решил да вгради сянката на местна хубава мома, която му носела храна, за да бъде мостът издръжлив и здрав. Както знаем от литературата, момичето умира скоро след това, но сянката ѝ държи моста и до днес.
    Мостът получава своята известност най-вече с отражението на Дявола, което хората виждат в реката. Това става още през времето на османското иго, когато местен турски управител поискал за жена една от най-хубавите моми. Тя, обаче, не искала да смени вярата и тръгнала да бяга през планината, гонена от турска конница. Когато стигнала моста вече била изтощена и решила да скочи от него, но не и да се предаде. Но била спасена, защото щом преследвачите я настигнали видели отражението на Дявола във водата и избягали уплашени.

     мост

    Обяснението за това отражение също е запазено през вековете: Години наред хората се опитвали да построят мост над реката, но буйните води винаги отнасяли последните камъни и го събаряли. Майсторите вече не искали да ходят там, защото смятали мястото за прокълнато. Намерил се, обаче, един момък, който се съгласил да се заеме със задачата. Мислил дори да жертва любимата си, като вгради сянката ѝ, но един ден му се явил Дявола и му предложил сделка – Сатаната ще направи моста вечен, ако младежът го построи за 40 дни, а образът на Дявола да бъде вграден, като хем да се вижда, хем да не може да се докосне. И двамата спазили обещанието си – мостът още стои, а при слънчево време между 11 и 12 часа отражението на Дявола се вижда във водата.
    В която и легенда да повярвате, посетете Дяволския мост. Със сигурност ще усетите магията, която той излъчва. Красивата природа, историята и фолклора ще ви накарат да се влюбите в това дяволски очарователно място, съхранило толкова история и култура в себе си. А в туристическия кът ще можете да си починете и да се насладите на гледката.

    фотографии: Христо Узунов


    in English
     Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En