The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Йоан Кукузел, ангелогласния

    Йоан Кукузел е роден в Диракия, някогашна България, сега в Албания. Остава сирак като дете. Имайки много красив глас, той постъпва в придворната Константинополска школа, където заради таланта си спечелва разположението на императора. Така става първи придворен певец. Но очарованието на императорския двор измъчвало юношата, който се стремял към Бога. Не искал да остане сред удоволствията и разкоша, отказал брака, който императорът подготвил за него, и младият Йоан започнал да търси начини да напусне столицата, и да се скрие в отдалечена пустиня.


    Йоан Кукузел


    По Божията воля, при срещата си с атински старец - игумен, пристигнал в Константинопол по монашески дела, Йоан разкрива намерението си и с благословията му, с него, отива в Света гора. Там той бил приет, положили в монашество и му поверили монашеското стадо. Излизайки със стадото до далечните пустини в Света гора, юношата могъл да се отдаде свободно на молитва, на Божественото мислене и на пеенето на Божествените химни. Ангелската красота на гласа му очаровала дори животните, които се събрали около овчаря и го слушали в захлас. заради скромността и смирението си младият певец не разкрил дарбата си на братята от манастира. Веднъж пеенето на овчаря възхитило един отшелник, който не се сдържал и съобщил игумена за чудния певец. Младият Йоан признал, че е бил бивш придворен певец и със сълзи на очи молил игумена да го остави като овчар. Страхувайки от императора, който можел да открие любимеца си и да го върне от Света Гора, игуменът отпътувал до Константинопол. Разказал на императора всичко за съдбата на бившия му поданик, като го помолил да не пречи на младя монах да върви по избрания от него път.
    Оттогава Йоан Кукузел всяка неделя и на други празници пеел в катедралата. Наричали го Йоан Кукузел-Ангелогласния.
    Изкусният певец, преподобният Йоан Кукузел работил усилено и в науката за църковно пеене и заслужено спечелил титлата магистър. Той коригирал и сътворявал мелодии за цялата църковна служба.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En