The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  Винсент Ван Гог - "Звездна нощ"

  "Звездна нощ"
  "Звездна нощ" е картина на холандския художник Винсент ван Гог, рисувана през юни 1889. Представлява поглед към небето преди разсъмване над измислено градче от източния прозорец на дома художника в Сен Реми дьо Прованс. От 1941 тя се съхранява в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Смята се за една от най-добрите творби на Ван Гог и едно от най-важните произведения на западната живопис.
  Подобно на много шедьоври, "Звездна нощ" от Ван Гог почти веднага се превръща в плодородна почва за всякакви интерпретации и дискусии. Астрономите са започнали да броят звездите, които се виждат на картината, опитвайки се да определят от кое съзвездие са те. Географите са се опитвали напразно да разберат що за град е изобразеният в долната част на произведението. Обаче изследванията нито на едните, нито на другите са се увенчали с успех.
  Минали са много години от както големия художник създал тази картина. И други съвременни специалисти постигнали значителни успехи. Програмист от Гърция създал интерактивна версия на този шедьовър на живописта.


   Интерактивна версия


  Благодарение на специална технология докосването с пръсти може да управлява потока на цветовете. Оказало се, че този спектакъл е невероятен!
  А холандският дизайнер Даан Росенгаард създал километрова велосипедна алея, която след залез слънце, с настъпване на тъмнината, се превръща в знаменитата "Звездна нощ" на Ван Гог.


  Велосипедната алея


  Цялата настилка на пътеката е покрита със светодиоди, захранващи се от слънчеви батерии. Точно те превръщат една обикновена разходка с велосипед по тази алея в незабравимо пътуване.
  На 29 юли 1890, след тежко нараняване, тихо, без да пророни дума, издъхва гениалният художник ВИНСЕНТ ВАН ГОГ /1853-1890/. Непризнат, отхвърлен от обществото, опознал до дъно страдания и нищета, той оставя след себе стотици картини и рисунки - огромен свят от багри и образи. Оставя преживявания и откровени мисли, отразени в 652 писма до брат му Тео /Теодор ван Гог/.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (556) Lang-En (123) Lang-Ru (120) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En