The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Винсент Ван Гог - "Звездна нощ"

    "Звездна нощ"
    "Звездна нощ" е картина на холандския художник Винсент ван Гог, рисувана през юни 1889. Представлява поглед към небето преди разсъмване над измислено градче от източния прозорец на дома художника в Сен Реми дьо Прованс. От 1941 тя се съхранява в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Смята се за една от най-добрите творби на Ван Гог и едно от най-важните произведения на западната живопис.
    Подобно на много шедьоври, "Звездна нощ" от Ван Гог почти веднага се превръща в плодородна почва за всякакви интерпретации и дискусии. Астрономите са започнали да броят звездите, които се виждат на картината, опитвайки се да определят от кое съзвездие са те. Географите са се опитвали напразно да разберат що за град е изобразеният в долната част на произведението. Обаче изследванията нито на едните, нито на другите са се увенчали с успех.
    Минали са много години от както големия художник създал тази картина. И други съвременни специалисти постигнали значителни успехи. Програмист от Гърция създал интерактивна версия на този шедьовър на живописта.


     Интерактивна версия


    Благодарение на специална технология докосването с пръсти може да управлява потока на цветовете. Оказало се, че този спектакъл е невероятен!
    А холандският дизайнер Даан Росенгаард създал километрова велосипедна алея, която след залез слънце, с настъпване на тъмнината, се превръща в знаменитата "Звездна нощ" на Ван Гог.


    Велосипедната алея


    Цялата настилка на пътеката е покрита със светодиоди, захранващи се от слънчеви батерии. Точно те превръщат една обикновена разходка с велосипед по тази алея в незабравимо пътуване.
    На 29 юли 1890, след тежко нараняване, тихо, без да пророни дума, издъхва гениалният художник ВИНСЕНТ ВАН ГОГ /1853-1890/. Непризнат, отхвърлен от обществото, опознал до дъно страдания и нищета, той оставя след себе стотици картини и рисунки - огромен свят от багри и образи. Оставя преживявания и откровени мисли, отразени в 652 писма до брат му Тео /Теодор ван Гог/.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En