The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  24 Май, денят на славянската писменост, българската просвета и култура

  24 Май, денят на славянската писменост , българската просвета и култура . Този ден се чества отдавна. Няма друг празник, който се празнува толкова дълго в цялата българската история .
  На 11-ти Май през 1851 тържество бе организирано от Найден Геров в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив. Това е първият път, когато се отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. От 1857 насам този ден се чества всяка година, това е общият църковен празник на двамата светии.

  24 Май, денят на славянската писменост

  Общият празник на Св. Св. Кирил и Методий бил отбелязван от българската църква и през следващите векове, а през периода на българското Възраждане става Ден на училището и на буквите, създадени от Кирил и Методий.
  Този празник, 24 Май, денят на славянската писменост, българската просвета и култура, дава израз на българските стремежи към църковна и политическа независимост, за просвещение и национално развитие. През периода на Възраждането Деня на Св. Св. Кирил и Методий се чества не само в България, но и в чужбина - от имигрантите в Румъния и Русия, от българските студенти в чужди държави, от българите, заточени в Диарбекир.
  С ентусиазъм се празнува 24 Май, денят на славянската писменост, българската просвета и култура от целия български народ. Това е положително доказателство за неговата жажда за просвета и наука, за национално самостоятелно определяне и бързо икономическо и културно развитие.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop
  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En