Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека ZigZag

Следвайте Библиотека ZigZag

RU EN
  • Breaking News

    събота

    Света Ана

    Света Ана
    9-ти декември. На този ден православната християнска църква почита Света и праведна Ана. Света Ана е майка на Света Богородица и баба на Христос. Почита се и от Римокатолическата църква. Като майка на Богородица Св. Ана закриля брака, семейството, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Света Ана или Анино зачатие.

    Света Ана


    Традиции и обичаи

    Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.


    Поверия

    Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Събития

    За начинаещи блогъри

    Рубрики

    Lang-Bg (492) Lang-Ru (110) Lang-En (87)
     Погледни
    BGtop
    Увеличение посещаемости

    Lang-En