The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Стефан Данаилов

   Данаилов
  Днес в блога ми е филмов ден. Ще ви разкажа за известния български актьор, идол на няколко поколения жени - Стефан Данаилов.
  Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 в София. В детството си е мечтал да стане моряк в гражданския флот. На 14-годишна възраст участва в снимките на "Следите остават", но след казармата по съвет на сестра си и нейния съпруг, известния български актьор Иван Кондов, постъпил във ВИТИЗ.

  Данаилов.

  Стефан Данаилов изучава актьорското майсторство от известни майстори на киното и театъра, завършва Института и започва работа в Пловдивския театър. Първата филмова роля му носи популярността, която става огромна след излизането по телевизионните екрани на сериала "На всеки километър" (1969). В ролята на майор Деянов, младият актьор беше запомнен от масовата аудитория. Следват предложения за снимки на много филми и Стефан Данаилов дори временно напуска театъра, но по-късно отново се връща на сцената.

  Данаилов.

  Актьорът участва в повече от 80 български и чуждестранни филма и е отличен с много награди. През 1969 на фестивала на българските филми във Варна актьорът получава наградата за най-добра мъжка роля във филмите "Князът" и "Черните ангели". През 1976 в Чехословакия Стефан Данаилов е признат за най-популярният актьор.
  Професор Стефан Данаилов е носител на най-високата награда за приноса си към българската култура - Ордена "Стара планина".
  Стефан Данаилов е член на Българската социалистическа партия (БСП), а от 2005 до 2009 г. е български министър на културата.
  Българите казват: "Както във Франция има Ален Делон, така и ние си имаме Стефан Данаилов".

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop

  1 коментар:

  1. Един, любим за няколко поколения българи, актьор. Да е жив и здрав още дълги години!

   ОтговорИзтриване

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En