The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Плевен, град - история

  Плевен
  Многовековна и богата е историята на град Плевен и селищата от прилежащия му район. Датира от 50 - 45 хиляди години преди Христа. Разположен на средищно място в Дунавската равнина градът пази в себе си характерното за района богато геологично минало.
  Плевен е известен като град на музеите. Наричат го „Град-история“. Най-ранните следи от живота и дейността на човека по тези земи се отнасят към края на 5 хилядолетие пр.н.е. Многобройни археологически находки са свидетелство за високата материална и духовна култура на траките, обитавали хилядолетия този край. Сред тях е най-голямото златно съкровище, открито по българските земи, Вълчитрънското, състоящо се от 13 съда с култово предназначение с общо тегло 12,5 кг.
  В началото на новата ера тези земи стават част от Римската империя. На пътя от Ескус за Филипополис при днешния Плевен възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име. Археологическите проучвания говорят за мащабно строителство на административни, военни и религиозни постройки. Един от най-ценните археологически паметници е раннохристиянската базилика от 4 век, втората по големина в България след царската базилика в Плиска.

  През Средновековието селището представлява силна крепост с добре развити занаяти, търговия и парично обръщение. Името на града произлиза от думата плевел , понеже всички които минавали от тук забелязвали буйната растителност и го наричали така, родило се името Плевен.
  По време на османското робство Плевен запазва българския си облик. През Възраждането населението се занимава със селско стопанство, занаяти и търговия, строят се църкви, училища, мостове и обществени чешми. През 1825 тук отваря врати първото светско училище, а през 1840 Анастасия Димитрова открива първото девическо училище в България. Именно тук през 1869 националният революционер и борец за свобода Васил Левски основава първия в страната революционен комитет. Същата година е основано и читалище „Съгласие".
  В хода на Руско-турската освободителна война Плевен придобива стратегическо значение и фокусира вниманието на световната общественост в продължение на 5 месеца. Около града се концентрират огромни войскови сили на двете империи. Тук се решава и изходът на войната. На 10 декември 1877 руската армия успява да разгроми и плени армията на Осман паша. До 2002 денят се отбелязваше като Празник на Плевен, а сега - като Ден на признателността.
  С цялата богата история на града всеки негов жител или гост може да се запознае, посещавайки историческия му музей. От 1984 Историческият музей на град Плевен е разположен във внушителна по размери с художествено-архитектурна и историческа стойност двуетажна сграда, паметник на културата с национално значение, построена през периода 1884-1888 по италиански проект за казарма.


  музей в град Плевен

  Eкспозицията на Историческия музей в град Плевен е разположена в 24 зали с над 5000 музейни ценности, чрез които в пет раздела – Археология, Османско владичество и Възраждане, Етнография, Нова и най-нова история и Природа, е представена историята, културата, флората и фауната на град Плевен и прилежащия му район от най-дълбока древност до съвременността. Музейната експозиция е силно въздействаща и запомняща се. Изградена е на тематико-хронологичния принцип и колекционен метод. Тя е една от най-богатите сред музеите в България. Нумизматичната колекция, включваща над 25 000 монети, е една от значимите музейни колекции.

  Скъпи приятели, идват празнични дни. Пожелавам ви весело посрещане на новата 2018 година. Да е мирна, здрава и щастлива за всички ни! Поздрави от Плевен!  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En