The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  Международен ден на киното

  ден на киното
  На днешния ден празнуваме Международния ден на киното, благодарение на братята Огюст и Луи Люмиер, които на 28 декември 1895 за първи път организират първата комерсиална прожекция. В парижкото кафене "Салон Индиен дю Гран Kафе" французите Огюст и Луи Люмиер правят първата публична прожекция в присъствието на не повече от 35 души.
  На прожекцията са представени десет кратки серии от "движещи се фотографии", в това число и първия филм на братя Люмиер - "Работници напускат фабриката Люмиер в Лион". Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетия на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди.
  Първият филм в историята на кинематографията и патентован през 1894 е заснет малко по-рано през същата година с кинематографа на Леон Боули. Двамата братя доразработват устройството. Усъвършенстваният кинематограф включва в себе си устройство, което може да записва "движещи се картини",а чрез него може да се редактира заснетото, както и да се прожектира вече готовия филм.
  През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат "Пристигането на влака на гара Ла Сиута (L'Arrivée d'un train à La Ciotat)" и "Производство на кокс (Carmaux, défournage du coke)". Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното.
  Първата комедия "Градинарят (Le Jardinier)" е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал. Сценката е включена в първата платена прожекция, състояла се на 28 декември 1895 в Париж.
  Луи и Огюст са смятали, че "киното е изобретение без бъдеще", въпреки че днес това е едно от най-обичаните и предпочитани визуални изкуства в целия свят. По този повод днес празнуваме Международния ден на киното.

  Първите филми на братя Люмиер
  Тези комбинирани късометражни филми, правят много приятно за гледане тези сцени от една отминала епоха в рамките на няколко минути. Моля, бъдете търпеливи, все пак, има няколко секунди между всеки филм.
  Тези хора отдавна са покойници и те никога не са си представяли, че много години по-късно други хора ще седят в домовете си и ще гледат сцени от живота им в Интернет!


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En