The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Символът на "Желязната завеса"

    Берлинската стена, станала символ на разделението между идеологиите на Изтока и Запада, на Желязната завеса, вече не съществува. Единственото нещо, което напомня за нейното съществуване, е тънка павирана линия, останала на мястото, където преди това се е издигала стената. Дали падането на Берлинската стена означава, че са изчезнали и идеологическите различия и каква е историята на тази, както някои я наричат „Стена на срама“, вижте в няколко интересни факта.
    Берлинската стена, която първоначално представлявала ограда от бодлива тел, била изградена буквално за една нощ. Това се случило през нощта на 13-ти август 1961 г. Хората в източната част на Берлин изобщо не подозирали, какво ги очаква на сутринта.

    1. Бетонната стена била издигната чак през 1965.

    стена

    2. Властите в Източна Германия публично отрекли, че възнамеряват да построят стената около месец и половина преди да го направят.

    3. Комунистическото управление на Източен Берлин обявило, че стената е построена, за да предпази населението от западни шпиони, които се стремят да попречат на изграждането на социалистическото общество.

    4. Берлинската стена се превърнала в символ на Желязната завеса, разделяща Източна от Западна Европа.


    врата


    5. Около 20% от населението на Източна Германия напуска страната в годините преди построяването на Берлинската стена.

    6. На Берлинската стена били изградени много наблюдателни кули, а на караулите било заповядано да стрелят по всеки, който се опита да избяга.

    7. Всички сгради близо до Берлинската стена били разрушени, а в зоната около стената, така наречената Мъртва зона, били поставени мини.

    8. Изчислено е, че около 5 000 човека успяват да избягат за общо 28-те години на нейното съществуване.
    9. Хората били доста изобретателни в опитите си да напуснат Източна Германия. Някои копаели тунели под стената, други използвали балони с горещ въздух, трети се промъквали през канализационната система, а четвърти директно прескачали бодливата тел, която стояла на мястото на стената през първите няколко години от нейното съществуване.

    10. Около 200 човека са убити в опит да преминат Берлинската стена.

    11. Има психологическо заболяване наречено Mauerkrankheit, или в превод Стенна болест, страдащите, от което се страхуват от затворени пространства. Заболяването е типично за гражданите на Източна Германия, а симптомите включват депресия, мания за преследване и опити за самоубийство.

    12. Западната страна на стената е била покрита с графити. Източната не.


    Графитите

    13. Хората в Западна Германия използвали стената, за да се отърват от своите боклуци. Ако нещо не им трябвало просто го хвърляли от другата страна на стената. Все пак не съществувала опасност да ги накарат да преминат и да си го вземат.

    14. След падането на Берлинската стена, части от нея били отнесени от хората вкъщи като сувенир, а някои дори се продавали по eBay.

    15. Една от най-популярните забележителности на Берлин е копието на контролно-пропускателния пункт, известен като Checkpoint Charlie, едно от местата, през които е можелo легално да бъде премината Берлинската стена.

    Checkpoint Charlie

    Днешният Берлин е един напълно модерен град, който обаче има доста интересни исторически забележителности. За любителите на изкуството, културата и архитектурата, това може би е един от най-интересните градове в Европа.

    Днешният Берлин

    Но има и една уловка. Както повечето градове в Западна Европа, Берлин може да се окаже доста скъп град. За щастие тук има голямо изобилие от безплатни забележителности, които ще направят престоя ви едно приятно изживяване, без да се налага да харчите много пари.


    Разходка

    Ако попаднете в столицата на Германия, но нямате много излишни пари, посетете някои от тези 6 напълно безплатни атракции.

    атракции


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En