Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека ZigZag

Следвайте Библиотека ZigZag

RU EN
 • Breaking News

  вторник

  финикийците

  Понякога ме хваща яд на финикийците. Защо ли? Ами защото са измислили финикийските знаци – парите. Колко проблеми на човечеството са създали те! В забързаното ни ежедневие се налага и да хвърчим като финикийци. А били и големи майстори на вино.

  Финикийците


  Стара легенда разказва, че веднъж към колибата на финикийски пастир се приближил юноша и го помолил за подслон. Пастирът го пуснал в дама си. Нахранил го и му дал да пие вода. За да му се отблагодари юношата почерпил пастира с напитка, която била с червен цвят. Това е кръвта на гроздето, обяснил гостът.

  Финикийците


  Вероятно се досещате, че юношата бил богът на виното, Дионисий. Той научил финикийците да правят вино. Във Финикия слънцето греело седем месеца в годината. От там тръгвали амфори с вино към всички страни от района на Средиземноморието. А древните римляни смятали финикийското вино за най-доброто в света.

  Финикийците

  Днешните жители на Ливан продължават традициите на финикийците, като складират виното в пещери. Използват както популярните и у нас сортове грозде за вино Каберне-Совиньон, Шардоне и Мерло, така и малко известните ни Каринян, Гренаша, Сенко, Бурбулан, Кларет, Сир, Мурведр.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Събития

  За начинаещи блогъри

  Рубрики

  Lang-Bg (492) Lang-Ru (110) Lang-En (87)
   Погледни
  BGtop
  Увеличение посещаемости

  Lang-En