The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  Михаил Дмитриевич Скобелев

  Скобелев
  На 9 януари през 1878 руската армия, предвождана от генералите Фьодор Радецки, Николай Святополк - Мирски и Михаил Скобелев, успява да победи османските войски при прохода Шипка край Шейново.
  Михаил Дмитриевич Скобелев (от руски Михаи́л Дми́триевич Ско́белев) е руски офицер, генерал от пехотата. Известен е с участието си в завоюването на Средна Азия и в Руско-турската война (1877–1878) . Изключително популярен сред войниците си и е наричан Белия генерал, тъй като винаги носи бяла униформа и язди бял кон.


  генерал


  Накратко


  Михаил Дмитриевич Скобелев е роден на 29 септември 1843 в Санкт Петербург, Русия, в семейството на потомствения дворянин Дмитрий Скобелев и красивата Олга Полтавцева. Завършва пансион в Париж. Учи в Петербургския университет, но е изключен поради участие в студентски вълнения (1861). Ориентира се към военна кариера. Служи в Полша и участва в потушаването на Варшавското въстание (1863-1864). Завършва Николаевската военна академия на Генералния щаб в Санкт Петербург и през 1868 е изпратен в Туркестан. Тук прекарва по-голямата част от службата си. Участва в превземането на Хива (1874) и походът срещу Коканд (1875), по време на който превзема град Андижан. Повишен във военно звание генерал-майор. Скобелев е първият руски губернатор на Фергана.

  Участие в Руско-турската война (1877-1878)


  При започването на Руско-турската война през лятото на 1877 г. генерал-майор Михаил Скобелев е прехвърлен в Дунавската Руска армия. В нейния състав командва Кавказката казашка бригада при Плевен. Разработва плана за атаката на Ловеч и командва лявата колона при превземането му. Участва в третата атака на Плевен. Генерал-лейтенант Скобелев участва с успех при зимното преминаване на Стара планина и битката при Шейново в началото на 1878. Военните му умения създават войнишката поговорка „Където е Скобелев, там е победата".
  Повишен е в звание генерал-лейтенант (1877), генерал-адютант (1878), а две години по-късно генерал от пехотата (1880).  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (556) Lang-En (123) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En