The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  Манастирите в България и ролята им в българската история

  Манастирите
  Първите манастири в българските земи са създадени още преди създаването на Българската държава, като голяма част от тях са основани по време на царуването на император Константин Велики, когато християнската религия става официална в Римската империя. България става християнска държава през IX век. Тогава тя е една от най-мощните държави в Европа. Княз Борис Първи- Михаил (Покръстителят) извършва покръстването на България без колебание. Така се обединяват трите племена: прабългари, славяни и траки.

  "Скъпи са за нас българските манастири, почетни останки от твърдините, в които се е запазил жив българският народен дух, много време скрижали на отцовския завет и гнезда, из които са изхвръкнали орлетата - възвестители на зората на българското пробуждане. Те са жива и трогателна история на една епоха, толкова славна и толкова мрачна."    
  Иван Вазов  

  Тогава са създавани българските манастири – за запазване и укрепване на православната вяра. Но не само за запазване на религията. Там творят философи и писатели. Зад стените им, освен религията, се създава културата на нашата нация, националната ни идентичност, която ни помага да оцелеем през вековете. В манастирите е създадена великата българска история.
  По време на Втората българска държава продължава усиления строеж на манастирски комплекси, като през този период са основани повечето Великотърновски обители. През ХІІІ век. са създадени и повечето от манастирите в Софийско. Тогава се поставя началото на грандиозния комплекс Мала Света Гора.
  Тежки времена за българските манастири настъпват по време на Османското владичество. Повечето шедьоври на култовото християнско строителство за били опожарени и разрушени. От книжовни и културни християнски средища и школи, манастирите се превръщат в съсредоточие на българското национално самосъзнание и в крепители на вярата. В отдалечените от главните пътища и центрове на Османската империя манастири продължава да се развива църковно-религиозната и просветна дейност. Нещо повече, те се превръщат и в центрове на национално-освободителното движение.
  Над сто и шестдесет са манастирите в България днес. Те са уникални паметници на архитектурата, строителството, дърворезбата и иконописта, своеобразно отражение на живота, културата, архитектура, творческия гений на българина.  на русском языке  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En