The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  вторник

  Хан Телец

  С възцаряването на Телец на власт в България дошла нова династия - той бил от рода Угаин. Съставителят на Именника нарочно отбелязва: „И този беше вместо друг. За събитията, които предшествували стъпването му на трона, византийските историци разказват: Работите у хуно българите се развили по следния начин.

  Хан Телец

  Те, след като се уговорили помежду си, убили тези, които по родова линия обладавали властта над тях, и за свой вожд поставили Телец. Новият владетел бил от средите на онази част от прабългарската аристокрация, която държала славяните да стоят настрани от управлението на държавата - за това съдим от факта, че след възцаряването му част от славянските племена потърсили убежище в границите на Византийската империя.
  Според уверенията на съвременниците Телец бил млад човек (на 30 години), но бил известен с голямата си смелост и буйния си нрав. Тези качества той проявил и след овладяването на българския престол: „с тежковъоръжена и боеспособна войска. Телец подложил на опустошение пограничните византийски области. Император Константин V не закъснял с новия си поход срещу България - той бързал да накаже „смелия и самонадеян български хан“. На 16 юни 763 Константин V извел войските си от Константинопол. Византийският флот, наброяващ 800 кораба, всеки един от който имал на палубата си 12 конника, получил задача да стигне до дунавските градове, а сухопътната армия достигнала до Анхиало, където се разположила на стан.
  С присъщата му енергичност хан Телец привлякъл за съюзници 20 000 славяни и заел проходите на Стара планина - първоначалният му план предвиждал да посрещне ромеите в теснините. Но неговата самонадеяност го подтикнала към решително сражение: на 30 юни (четвъртък) Телец извел армията си от планината и я построил в боен ред на Анхиалското поле. Битката започнала в петия час на деня (10 часа сутринта) и била много продължителна и кръвопролитна - враговете „дълго се избивали помежду си и никой не мислел да отстъпи“. Привечер част от съюзните на Телец племена преминали на страната на византийския император, което решило изхода на сражението - българите отстъпили и император Константин V спечелил голяма победа. Той украсил триумфа си, „като влачел в дървени окови пленените българи, които впоследствие били предадени на столичната тълпа.
  Поражението при Анхиало предрешило съдбата на Телец.
  Българите, като видели злощастието му, въстанали - Телец бил убит заедно с всичките си приближени.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop
  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En