The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Триградското ждрело

    ждрело́
    Триградското ждрело́ се намира на 2 километра северно от село Триград. Ждрело́то представлява пролом през отвесните мраморни скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещерата "Дяволското гърло” и 530 метра след това излиза като голям карстов извор. После се слива с Буйновска река.
    Западната стена на ждрело́то се издига на височина 180 метра, а източната достига до 300-350 метра височина. В началото на ждрело́то растоянието между двете стени е 300 метра, но в северните части става близо 100 метра. Дължината на пролома е 7 километра, като същинската част е 2-3 километра.

    Един от феномените на Триградското ждрело́ е пещерата Дяволското гърло. По изкопан тунел от 150 метра се стига до впечатляваща с размерите си зала, от която по виеща се стълба се стига до естествения вход на пещерата. В пещерата може да се видят множество подземни водопади, включително и втория по големина в света такъв, който е 42 метра.
    Една легенда говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес. Дяволското гърло е известна и с обитателите си – най-големата колония от дългокрили прилепи която зимува в Балканкия регион.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En