Най-вълнуващите пътешествия с Библиотека "PepaTabakova.com"!

Следвайте Библиотека ZigZag

RU EN
 • Breaking News

  неделя

  Триградското ждрело

  ждрело́
  Триградското ждрело́ се намира на 2 километра северно от село Триград. Ждрело́то представлява пролом през отвесните мраморни скали, които ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещерата "Дяволското гърло” и 530 метра след това излиза като голям карстов извор. После се слива с Буйновска река.
  Западната стена на ждрело́то се издига на височина 180 метра, а източната достига до 300-350 метра височина. В началото на ждрело́то растоянието между двете стени е 300 метра, но в северните части става близо 100 метра. Дължината на пролома е 7 километра, като същинската част е 2-3 километра.

  Триградско ждрело

  Един от феномените на Триградското ждрело́ е пещерата Дяволското гърло. По изкопан тунел от 150 метра се стига до впечатляваща с размерите си зала, от която по виеща се стълба се стига до естествения вход на пещерата. В пещерата може да се видят множество подземни водопади, включително и втория по големина в света такъв, който е 42 метра.

   Пещера Дяволското гърло  Една легенда говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес. Дяволското гърло е известна и с обитателите си – най-големата колония от дългокрили прилепи която зимува в Балканкия регион.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Събития

  За начинаещи блогъри

  Рубрики

  Lang-Bg (483) Lang-Ru (107) Lang-En (85)
   Погледни
  BGtop

  Lang-En

  НАЙ-ЧЕТЕНОТЕАТЪР 199ПРОЧЕТЕТЕ