The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Шипка

    Шипка
    Малък български град, в южното подножие на Балкана, който е нещо като южната врата към прохода Шипка. В околностите на града, в резултат на археологически разкопки са намерени много древни предмети на тракийското царство. В 1-ви век Шипка е завладян от римляните, а през 14 век, турците завладяват града и установяват там гарнизон, който охранявал прохода Шипка. По време на Освободителната война тук са най-жестоките и кървави битки.
    В памет на загиналите в боевете за свободата на България руски и български войници в Шипченския проход в Шипка е построен храм "Рождество Христово". Архитектурният паметник е построен през 1902 в стила на руската църковна архитектура от 17-ти век. По стените на храма има мраморни плочи с имената на офицерите и опълченците, които са убити в боевете за Шипка.

    Църквата



    На загиналите е посветен и Паметникът на свободата, който се намира на върха на Шипка. Пътят до паметника представлява близо 900 каменни стъпала.


     стъпала


    Паметникът е включени в списъка на обектите на парк-музей Шипка, на чиято територия има 26 исторически паметници - възстановени землянки, батерии и позиции на защитниците на прохода Шипка.


    Паметникът


    Всяка година на 3 март, националния празник на България, на скалистия връх, който носи името Орлово гнездо, се провеждат национални тържества. Тук са били най-силните и драматични битки. Орлово гнездо се намира в близост до паметника на Свободата.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En