The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Стефан Стамболов

  Стамболов
  Стефан Николов Стамболов (12-ти Февруари, 1854, Велико Търново - 18 юли 1895, София) - български революционер, политик, поет и писател. Български премиер (1888-1894). В историографското си есе "Строителите на съвременна България" публицистът Симеон Радев характеризира Стамболов като един от най-ярките и най-видните български държавници.
  Учи в Одеса, в теологичната семинария, която не завършва.
  Заедно с поета Христо Ботев публикуват стихосбирката "Песни и стихотворения".
  Стамболов е член и един от лидерите на Българския Таен Революционен Централен Комитет (БТРЦК). Той взима активно участие в националноосвободителната борба на българския народ срещу турското робство – в Стара Загора (1875) и Априлското въстание (1876).
  През 1884-1885 е председател на Народното събрание. През 1886 се включва в правителството на Петко Каравелов.
  След русофилския преврат срещу българския княз Александър Батенберг през август 1886, Стамболов организира контра преврат и призовава Батенберг към завръщане. След абдикацията на Батенберг от българския престол ръководи регентския съвет.
  В 1886-1887 е лидер на Национал либералната партия (т.н. Стамболовисти). В годините 1887-1894 - е начело на правителството. Той укрепва младата българска държава и предоставя пълна подкрепа на княз Фердинанд I на престола. Тогава е обвиняван за използване на авторитарни методи.
  През май 1894 заплашва княза, че ще се оттегли от поста министър-председател. Фердинанд I приема оставката. Стамболов остава в опозиция.
  На 15 юли 1895 македонски наемници направили опит за покушение срещу Стамболов, в който той е сериозно ранен. Лекарите се опитват да спасят ранените му ръце, но ги ампутират и след три дни Стамболов умира. Причината за убийството е отмъщение за смъртта на майор Коста Паница, който е екзекутиран през 1890 г., обвинен в заговор за убийство на Фердинанд I. Атаката срещу Стамболов е направена два дни преди приемането на българската делегация от Николай II в Санкт Петербург с цел нормализиране на руско-българските отношения.
  Европейските медии от това време пишат, че Стамболов е бил убит от агенти на княза.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En