The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Боевете на Шипка

     Шипка
    21 - 23 август 1877 година - тридневните боеве на Шипка! На най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връховете Шипка и Орлово гнездо. Боеве между 40000-на войска на Сюлейман паша и отряда на генерал Столетов, в който има 6000 руски войни и български опълченци.
    Историята на Шипченските боеве е историята на българския дух. Много може да се каже и да се прочете за стратегията на водените битки и за позициите и съотношенията на силите, за плановете и решенията на полководството. Подвигът на българските опълченци е началото на създаването на славната българска войска, която в много следващи битки е успяла да осигури обединението на България, да отстои нейната независимост и сега нейното присъединяване като достоен член към семейството на европейските народи.
    Днес българската армия допринася за мира и стабилността в мисии и операции на няколко континента, българските военнослужещи помагат на други народи по пътя към свободно бъдеще, българската армия доказва ежедневно не само, че бди за независимостта на държавата ни, но и че гаси пожари и спасява хора от наводнения. За нас, българите, Шипченската епопея е свидетелство за героизма и силата на духа, а Шипка е свято място, на безсмъртен подвиг паметник огромен. Нека да сведем глави и да се поклоним пред подвига на нашите славни бойци, отдали живота си за свободна и независима България!




    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En