The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Боевете на Шипка

   Шипка
  21 - 23 август 1877 година - тридневните боеве на Шипка! На най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връховете Шипка и Орлово гнездо. Боеве между 40000-на войска на Сюлейман паша и отряда на генерал Столетов, в който има 6000 руски войни и български опълченци.
  Историята на Шипченските боеве е историята на българския дух. Много може да се каже и да се прочете за стратегията на водените битки и за позициите и съотношенията на силите, за плановете и решенията на полководството. Подвигът на българските опълченци е началото на създаването на славната българска войска, която в много следващи битки е успяла да осигури обединението на България, да отстои нейната независимост и сега нейното присъединяване като достоен член към семейството на европейските народи.
  Днес българската армия допринася за мира и стабилността в мисии и операции на няколко континента, българските военнослужещи помагат на други народи по пътя към свободно бъдеще, българската армия доказва ежедневно не само, че бди за независимостта на държавата ни, но и че гаси пожари и спасява хора от наводнения. За нас, българите, Шипченската епопея е свидетелство за героизма и силата на духа, а Шипка е свято място, на безсмъртен подвиг паметник огромен. Нека да сведем глави и да се поклоним пред подвига на нашите славни бойци, отдали живота си за свободна и независима България!
  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En