The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Мелник, най-малкият град

     Мелник
    Мелник е един град в общината на Сандански, област Благоевград. Този град е най-малкият в България, защото тук живеят само 390 души. Името на града е дадено от стръмните варовикови скали, които се издигат над къщите на жителите му. През Средновековието Мелник става на ротационен принцип български, византийски и сръбски. Известно е, че в началото на XIII век града е управляван от независимия деспот Алексий Слав, който щедро правил дарения за изграждането на Роженския манастир, чийто строеж е завършен през 1220. Този владетел поканил да живеят в града богати гърци. В края на XIV век, под властта на турците, градът започнал да запада.
    До началото XX век Мелник е населен предимно с гърци. Основният поминък тук, освен производството на вино, било отглеждането на тютюн. Въпреки това, през 1913 гърците са напуснали града, като се преселили в близките Серес и Сидирокастро.
    Мелник вече може да се счита за забележителност - старите къщи, които преди това са принадлежали на търговците, са оцелели до наши дни. За най-известна къща се счита Кордопуловата. Тя е най-голямата жилищна сграда на Балканите, от периода на Българското възраждане. Винарската изба на къщата е издълбана в скалата. Най-старата византийска къща е Болярската къща. Тя е от първата половина на осми век. Исторически музей е разположен в Пашовата къща.
    В града можете да видите около 90 паметници на културата. Те включват останки от манастира на св. Николай от XII век, Славовата крепост от XIII-XIV век (тя се нарича още Болярската къща), турска баня и римски мост. Легендарният Роженски манастир се намира на 6 км от Мелник. Ходенето до там няма да ви е скучно. Пред вас се отваря панорамен изглед към пясъчните пирамиди в различни причудливи форми.
    Мелник днес е исторически и културен резерват, защото тук се поддържат много от древните традиционни занаяти. В допълнение към занаятите, Мелник е известен със своето гъсто и ароматно мелнишко вино. Известно е, че дори Чърчил поръчал мелнишко вино за тържеството в чест на сватбата на сина си. Днес можете да опитате опияняващата напитка почти във всеки дом - всички жители имат своя собствена винарска изба.
    В Мелник се провеждат и фолклорни фестивали. Мелник е домакин на фестивал на мелнишко вино "Златен грозд". Той се провежда всяка гадина в началото на февруари. Понякога съвпада с празника на Трифон Зарезан. Тогава се избира най-доброто вино, представено на фестивала. А разнообразната фолклорна програма се провежда в целия регион. Има и дегустация на местни вина и ястия. Всички участници и гости на фестивала са поканени да ги опитат. Всички присъстващи на фестивала определено харесват фолклорните изпълнения на винения празник.







    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En