The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Рисуваните дами

  Улица Щайнер
  Улица Щайнер е една от най-известните в Сан Франциско. Тук има стари къщи, оцелели по време на земетресението от 1906. И винаги е възможно да се видят фотографи. А са снимани и около 70 филма и телевизионни програми.
  Като цяло, в периода 1849-1915 в Сан Франциско са построени повече от 48 хиляди къщи, като повечето от тях са били разноцветни, за да се акцентират филигранните архитектурни детайли. На мода са били ярките цветове: червен, жълт, шоколадов, прасковен ... По време на войната много къщи са били пребоядисани в сиво, около 16 000 сгради бяха съборени, а тези, които са оцелели в крайна сметка са били облицовани с тухли или покрити с обшивка. Някои са пострадали от пожари, последвали земетресението от 1906. Мястото е Аламо Скуеър, а къщите във викториански стил са наречени Painted Ladies - Рисуваните Дами. Те сега са само 7 броя и са наречени така, защото са боядисани в три или повече цветове.
  Хората ги наричат просто "сестрите". Те са построени между 1892 и 1896. Вътре в тези сгради все още се използват газови лампи за осветление. Намират се в Ноб Хил и не са евтини. Стойността на всяка от къщите е около 4 милиона долара.


  Рисуваните дами

  Интересът към тези къщи се появил през 1963 година. Художникът Бъч Кардум, вдъхновен от отминалия блясък на стария си дом, той отново го пребоядисал в синьо и зелено. Някои са критикували това смело решение, а други - започнали също да съживяват домовете си. Скоро Бъч Кардум започнал да съветва всеки, който искал да привнесе ярки цветове в сивите улици на Сан Франциско. Към идеята на художника се присъединили и още поддръжници. Техните усилия довели до трансформиране на десетки сиви къщи. И като по магия цъфнали цели улици и квартали. Приятно е да се отбележи, че този процес не спира и до днес.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En