The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  Остров Света Анастасия

  Остров Света Анастасия
  Остров Света Анастасия е българско островче в Черно море. То се намира на километър и половина от брега, в близост до Черноморец, на 12 метра над морското равнище и обхваща територия от един хектар. Това е единственият населен остров по българското черноморско крайбрежие.
  Островът е захранен с ток и питейна вода. Той е кръстен на бившия манастир „Света Анастасия“, разположен върху него. Манастирът е съществувал още от Средновековието и е реконструиран през 18-19-ти век. Той е бил изоставен през 1923 година, когато острова е превърнат в затвор.
  Църквата "Успение Богородично" е част от манастира, който се намира на остров Света Анастасия.

  Църквата "Успение Богородично"


  Най-ранните данни за съществуването й датира от 15-ти век. През годините, манастирът е опожарен няколко пъти и е бил ограбен от пирати.


  Стенописите в църквата


  Предполага се, че стенописите датират от 14-ти век. Църквата е част от уникалната атмосфера и романтичната красота на Света Анастасия.
  През 1925 група от 43 политически затворници (комунисти и антифашисти), водени от Teохар Бакърджиев, опитали да избяга от острова, след това бягат към Съветския съюз. В тяхна чест островът е преименуван на остров Болшевик, когато комунистите идват на власт през 1945. Българският режисьор Рангел Вълчанов създава тук своя филм "На малкия остров" през 1958 филм, с който екранизира това събитие.


  Света Анастасия


  Днес, в допълнение към манастира с църквата си, на острова има фар, както и музей, ресторант, малък кей, конферентна зала и две къщи за гости с общо пет стаи, достъпни за туристи. През лятото, островът е достъпен от Бургас чрез лодки. Те вървят напред-назад по няколко пъти на ден.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En