The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Музей на розата

  Музей
  Отглеждането на маслодайната роза в България се е зародило през XIII век. Розите били донесени тук от Близкия Изток и благодарение на плодородието на почвата и климата, се превърнали в едно от най-популярните растения в България. Долината на розите, където се отглеждат тези прекрасни цветя, е заобиколен от планините Стара планина и Средна гора.
  Музеят на розата в Казанлък отваря врати за посетители през 1969 година. Този уникален музей е единственият по рода си в България.
  Експозицията на музея е разположена в три основни зали. Въз основа на голям брой документи и снимки, можете да научите много за развитието на производството на розово масло в България. Сред експонатите са различни инструменти, използвани в различни времена за събиране и преработка на суровините, както и съдове и контейнери за съхранение и транспортиране на розова вода и розово масло, тези скъпоценни компоненти на парфюмерийната индустрия. Известно е, че нежните листенца от маслодайната роза се събират на разсъмване, все още покрити с капки роса. Необходимо да се обработят около три тона розови листенца за производството на 1 кг розово масло.
  В Музея на розите има лаборатория на Института по розата, която провежда научни изследвания на свойствата на растението и извършва контрол на качеството на производството. Експозицията в една от залите е посветена на Института за съвременна производствeна дейност на розата. Тук са и многобройните награди в различни международни форуми, както и снимки от годишните фестивали на розата.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En