The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Музей на розата

    Музей
    Отглеждането на маслодайната роза в България се е зародило през XIII век. Розите били донесени тук от Близкия Изток и благодарение на плодородието на почвата и климата, се превърнали в едно от най-популярните растения в България. Долината на розите, където се отглеждат тези прекрасни цветя, е заобиколен от планините Стара планина и Средна гора.
    Музеят на розата в Казанлък отваря врати за посетители през 1969 година. Този уникален музей е единственият по рода си в България.
    Експозицията на музея е разположена в три основни зали. Въз основа на голям брой документи и снимки, можете да научите много за развитието на производството на розово масло в България. Сред експонатите са различни инструменти, използвани в различни времена за събиране и преработка на суровините, както и съдове и контейнери за съхранение и транспортиране на розова вода и розово масло, тези скъпоценни компоненти на парфюмерийната индустрия. Известно е, че нежните листенца от маслодайната роза се събират на разсъмване, все още покрити с капки роса. Необходимо да се обработят около три тона розови листенца за производството на 1 кг розово масло.
    В Музея на розите има лаборатория на Института по розата, която провежда научни изследвания на свойствата на растението и извършва контрол на качеството на производството. Експозицията в една от залите е посветена на Института за съвременна производствeна дейност на розата. Тук са и многобройните награди в различни международни форуми, както и снимки от годишните фестивали на розата.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En