The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  сряда

  Дворът на кирилицата

  Дворът на кирилицата
  В комплекса "Стара Плиска" отвори врати Дворът на кирилицата. Комплексът "Стара Плиска" е в бившата столица на Първата българска държава. По повод на годишнина от покръстването на българите бе открит Двор на кирилицата. Тази своя стара мечта реализира бизнесменът от арменски произход Карен Алексанян, който живее в Шумен. Той започнал работата си по пространствената композиция преди една година.
  В средата на двора е паметникът на Цар Борис I, Покръстителят, повел България в християнството, а погледът му е насочен към скулптурата на Кирил и Методий, братята просветители, която достига височина от 3.2 метра. Зад статуята е разположен 12 метров кръст. Автор на паметниците е турският скулптор Бехчет Жанадж. Цялото пространството на двора е заето от големи каменни букви от азбуката кирилица, оформени от арменски туф. Изработени са от екип от 12 души, под ръководството на майстор Рубен Налбандян. В комплекса е разположена художествена галерия.
  В това има някакъв символ. В работата върху създаването на този проект работят арменски и турски скулптори и български художници. Международният екип показва, че за културата няма граници.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En