The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Ден на коминочистача

    коминочистач
    Рочестър, малък крайбрежен град на 50 километра от Лондон. Всяка година, в началото на май, тук има колоритен и необичаен празник на коминочистачите. Тази професия в Англия отдавна е на висока почит. Обвита е в мистерия и се смята за традиционна част от английската култура. И всичко това, защото представителите й с черните си лица работели на височина и се справяли с отдавна останалите в миналото комини, които са само в стари сгради от камък, или дърво, съхраняващи тайнствени истории на миналите векове. В допълнение, в един коминочистач можело да се крие потомък от благородна кръв, някой откраднат син на граф или незаконен син на виконт. Защо?
    В далечното средновековие, когато печките в домовете са били неизменна необходимост, от саждите в комините често избухвали пожари. Те трябвало да бъдат почистени. Така се появила професията коминочистач.
    От начало за тази работа се използвали деца на около четири годишна възраст. Кой друг, ако не крехкото дете ще пълзи през тясната тръба, за да я спаси от дима? Децата често са загивали задушени от дима, или от падане в огъня. Поради това тези деца са били лошо хранени, за да се поддържа така желаната слабичка фигура. Тези деца са били или откраднати от родителите им, или се събирали по улиците, или са били взети от домове за сираци. Оттук идва и легендата за произхода на коминочистачите и внимателното и уважително отношение към тях. По-късно, сред хората се появило мнение, че самите благородници изпращали своите потомци да чиракуват като коминочистачи, така че те да познаят всички трудности от живота на обикновените хора, и след това възмъжавайки, да са в състояние да продължат адекватно работата на техните родители.
    Шест дни в седмицата малките коминочистачи били заети с тежката работа, а в неделя изучавали Библията. И само един ден от годината, в началото на месец май, имали истински празничен ден. В този ден те тичали по улиците, като се забавлявали и танцували.
    След забраната на детския труд, този ден се превърнал в празник на всички британски коминочистачи, както и ден на предстоящата пролет.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En