The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Международен ден на книгата

    Световният ден на книгата
    Световният ден на книгата и авторското право е на 23 април всяка година. Той също така е наречен Международен ден на книгата или Световен ден на книгата. ЮНЕСКО започна да популяризира този ден през 1995 г. за насърчаване на четенето, издателската дейност и защита на авторските права. Има няколко теории, за обяснение защо точно 23 април. Една от тях е, че Уилям Шекспир е роден и умира на този ден. Друга причина е един фестивал, който се провежда от 1923 г. в Испания, за да почете смъртта на испанския писател Сервантес. Част от тържествата в Испания включва двудневно "четене" на книгата на Сервантес "Дон Кихот". 

    ЮНЕСКО иска да насърчи младите хора, и по-специално, да открият уникалното удоволствие от четенето, да уважават авторите, които са помогнали тази форма за промяна на нашия свят.

    Откъс от книгата „Пилешка супа за душата“

    Истинска любов
    (На моите приятели, за да не забравят, че любовта е съзидателна сила)
    Мозес Менделсон, дядото на известния немски композитор, в никакъв случай не можел да се нарече красавец. Освен че бил доста нисък, той имали уродлива гърбица. Веднъж Мозес посетил един хамбургски търговец, който имал прекрасна дъщеря на име Фрумти. Мозес безнадеждно се влюбил в нея. На Фрумти обаче, непривлекателният му външен вид подействал отблъскващо. Когато дошло време да си върви, Мозес събрал кураж и се изкачил по стълбите до стаята й, за да опита за последен път да поговори с нея. Тя била красива като божествено видение, но изпълвала сърцето му с тъга, защото не желаела дори да го погледне. След няколко неуспеши опита да поведе разговор, Мозес срамежливо попитал:
    - Вярвате ли, че женитбите се предопределят на небето?
    - Да - отговорила му тя, с поглед забит в пода - А вие?
    - Аз също - казал на свой ред той. - Там горе, на небето, при раждането на всяко момче, Бог му съобщава, за кое момиче ще се ожени. Когато се родих, Бог посочи бъдещата ми съпруга, а след това добави:" Но жена ти ще има гърбица." Ужасен аз извиках: "О, Боже, Господи, дай гърбицата на мен, а тя нека бъде красива."
    Тогава Фрумти вдигнала глава и го погледнала в очите, сякаш била развълнувана от някакъв отдавна забравен спомен. Подала ръка на Мозес, а по-късно станала негова предана съпруга.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En