The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Франсиско Хосе де Гоя

    Франсиско Гойя
    Испанският живописец и график, Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес е дворцов художник на Испанската корона. Смята се едновременно за последния от старите майстори и първия от модерните.
    Франсиско Гоя е роден в малкото испанско село Фуендетодес, в провинция Арагон на 30 март 1746 година. Около 1760 година семейството му се мести в Сарагоса. Първи учител на Франсиско е живописеца Хосе Лухан и Мартинес, известно време той пребивава и в ателието на скулптора Рамирес. На 19 годишна възраст Франсиско Гоя заминава за Мадрид.Тук учи живопис, а през 1764 година се явява на конкурс обявен от кралската академия. Името му обаче, не е сред финалистите. Заминава за Италия на собствени разноски. Посещава Рим и Парма и се явява на конкурс за картина на историческа тематика. Журито се изказва сравнително благосклонно за творбата на Гоя, но наградата е присъдена на друг. След неуспеха в Парма, Гоя се връща в Сарагоса и се залавя с рисуването на стенописи за манастири и църкви. Все пак през 1776 година Гоя става художник към кралската манифактура за гоблени в Мадрид. За нея той работи в продължение на 15 години. През 1783 година Гоя получава поръчка за портрет от страна на инфанта дон Луис, брат на Карлос III. Същата година художникът рисува първия си групов портрет, изобразяващ семейството на инфанта.
    През 1789 година новият крал Карлос IV назначава Франциско Гоя за кралски художник, което му дава и правото на годишна рента и титлата ‘превъзходителство’.
    Скоро умира и съпругата на Гоя - Хосефа. Когато през 1824 година либералното управление в Испания се срива, Гоя се мести във Франция. Установява се в малка къща с градина в Бордо.
    Големият художник прекарва последните години на живота си в разходки, като рисува по малко. Умира на 82-годишна възраст на 16 април през 1828 година. През 1899 Испания отдава заслуженото уважение към своя най-велик художник, неговите останки са пренесени в Мадрид и положени в църквата "Сан Изидор".
    Франсиско Гоя е един от бащите на модерната живопис. Със свой дълбоко индивидуален маниер, свои изразни средства и език Гоя е безспорно първият голям художник на ХІХ в. Преоткрит и възвеличен от импресионистите, той оказва огромно влияние върху изкуството от прехода между ХІХ и ХХ век.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En