The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Беназир Бхуто - Черната Роза

    Беназир Бхуто
    Нейното име на езика урду означава "любима". Е, това не е последното качество, което трябва да има една жена. За света тя остава като стилна, величествена, интелигентна, независима и целенасочена кралица от ориенталска приказка. Нейните изразителни бадемови очи, вежди, вдигнати като полумесеци и плътни устни, като налети с ягодов сок, караха да полудяват шейхове, емири и крале от чужбина. Въпреки това, тази приказка се оказа твърде жестока и кървава.
    Беназир Бхуто е родена на 21 юни 1953 в семейство на добре познатия политик Зулфикар Али Хан Бхуто, основателят на Пакистанската Народна партия, който по-късно става президент и премиер. Прогресивният Зулфикар възпитавал дъщеря си по европейски начин. Когато Беназир била на дванадесет, по съвета на баща си, тя решила никога в живота си да не слага чадри. Беназир учи първо в престижни католически училища в Пакистан, а за висшето си образование заминала зад граница - постъпила в Харвард и след това в Оксфорд.
    Зулфикар Бхуто бил екзекутиран, а семейството му, макар и пощадено, изгонено от страната. Беназир се обявила за приемница на баща си и оглавила Пакистанската народна партия в изгнание. "Аз не избирам съдбата си. Тази съдба ме избра." - така Беназир отговоря на въпроса кое я въведе в политиката.
    По време на изгнанието си Бхуто се омъжва за бизнесмена Асиф Али Зардари. Очевиден този брак е по сметка - най-мощната политическа династия в Пакистан се обединява с един от най-богатите кланове в ислямския свят. Беназир дори остава с моминското си име, което на изток почти не се практикува. Въпреки това, този делови съюз не е попречил на Беназир и Зардари да имат три деца.
    През 1988 Беназир се завръща триумфално като лидер на Народната партия. На летището я посрещат повече от един милион души. Това не е сънувала и най-популярната певица или актриса!
    Но друг рекорд е много по-важен и с решаващо значение. След убедителна победа на парламентарните избори тя сяда на стола на министър-председателя (в Пакистан де факто премиерът е по-висока позиция от президента). Бхуто е първата жена, оглавяваща мюсюлманска страна. И по-късно тя повтаря успеха си.
    Западния начин на живот трябваше да бъде оставен на заден план. Никакви мини-поли, деколте и разголени рамене. Само елегантни рокли, строги делови костюми и задължително забрадка-хиджаб. На разговори с мъже политици Беназир винаги е със съпруга си - това е заложено в мюсюлманските канони. Единственото нещо, което да си позволява госпожа премиер е ярък грим и бижута в неограничени количества.
    Светът се възхищаваше на Бхуто. Наричаха я най-красивия политик на ХХ век, като я сравняваха с Клеопатра и Семирамида. С нея се свързваха надеждите за демократизацията на Пакистан, мюсюлманките-феминистки мечтаели примера на Беназир да е последван от други жени от Изтока, способни да изместват мъжете от политическия Олимп. А в родината журналистите дадоха на Бхуто ефектно, но двусмислено прозвище - Черната Роза.
    Бхуто беше изключително противоречив управник. Тя национализира производството на петрол, въведе в страната безплатно образование и здравеопазване, победи детския полиомиелит. Тя освободи е еманципира жените - сега по силата на закона, никой не може да ги принуди да носят чадри и да им пречи при кандидатстване за работа. Но с гръм и трясък се провали кампанията за ликвидиране на трафика на наркотици. Тя успя да замрази конфликта със заклетия враг Индия. Ако се отчете, че двете държави имат ядрени оръжия и от десетилетия спорят за територии, то това безусловно е постижение във външната политика. Бхуто осъждаше тероризма, за главен враг сочеше Осама бин Ладен. А той също я мразеше яростно и дори обеща награда от 10 милиона долара на този, който му донесе главата на Черна Роза. В същото време Бхуто флиртуваше с други радикални ислямистки организации, включително с афганистанските талибани.
    Разделена на два лагера - привърженици на премиера и последователите на покойния диктатор Зия-ул-Хак, Пакистан е постоянно под заплаха от мащабна гражданска война. Разпада се и собствено семейство на Беназир - двамата и братя минали в опозиция и умират при мистериозни обстоятелства. Редовно изчезвали и умирали други видни политици, неудобни за управляващия режим. И накрая, в Пакистан се разпространи страшна корупция, а за главен крадец и лъжец се смята съпругът й, Зардари, който Бхуто назначи за министър на финансите.
    Семейството Бхуто-Зардари живее в луксозен дворец на розов мрамор, Беназир притежава екзотични диви животни и ги храни с деликатеси, а съпругът и организира грандиозни партита и играе голф с позлатени стикове. И всичко това там, където всеки трети пакистанец е недохранен.
    Премиерството на Бхуто приключи безславно през ноември 1996. Тя напусна страната в страх от обвинения в корупция. Осем години по-късно, под натиск от западните страни позволяват на Беназир да се върне. На 18 октомври 2007 в тълпата, приветстваща Бхуто, се произвеждат експлозии. Повече от 130 души са убити и около 500 ранени. Самата Беназир не е пострадала, но беше ясно, че Черната Роза има черна точка. Упоритата Беназир реши да не се отказва и да се кандидатира за нов мандат на премиер.
    27 декември същата година. Бхуто говори по време на митинг. Нейните симпатизанти я аплодират, скандират лозунги за добре дошла, в чест на победата в аванс. Няма никакви признаци за проблеми. И изведнъж до Беназир се приближава 15-годишен, изважда пистолет и я застрелва в областта на шията и гърдите, а после взривява и пояса на себе си. Без да дойде в съзнание, Беназир Бхуто почина в болница.
    Убийството на Бхуто не донесе на Пакистан мир или благополучие. Воюващите кланове и групировки няма да сложат оръжие, почти всеки ден в страната се извършват нападения. Съпругът на Беназир, Зардари, сега е президент на Пакистан и мултимилионер. Техният син Билавал е начело на Пакистанската Народна партия и се готви, разбира се в бъдеще, да стане лидер на нацията. Дъщерята Бахтавар още като студент записва песен в стила на рапа, посветена на майка и. Племенницата Фатима, не твърде талантлива поетеса и начинаеща в хайлайфа, преди няколко години беше уличена в скандален роман с холивудския красавец Джордж Клуни. Със сигурност ние още дълго ще чуваме звучната фамилия Бхуто.
    Черната Роза. Както стремглаво се втурна в световната политика, така стремително си отиде и от политиката, и от живота. Добрата половина от пакистанците все още скърби за своята кралица Беназир. Всеки ден на гроба и хората носят огромни букети от цветя.
    На Черната Роза поднасят само червени рози, защото тя много ги обичаше. Въпреки, че да превърне родината си в цъфтяща градина, тя не успя.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En