The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Лебедово езеро

    "Лебедово езеро"
    "Лебедово езеро" е първият балет на Чайковски. Премиерата му се състояла на 20 февруари 1877 на сцената на Болшой театър в Москва. Балетът има четири действия. Либретото е на Владимир Бегичев и вероятно от Василий Гелцер. Сюжетът на балета е изграден върху фолклорни мотиви. Основата е стара немска легенда за красива принцеса Одет, превърната в лебед чрез проклятие от злия магьосник, рицар Ротбарт. Прототипът за лебедовото езеро станало езерце, което било точно срещу къщата на Чайковски. В Германия, се смята, че прототипът е езеро, разположено в подножието на Алпите край град Фусен. Има и версия за езеро в Черкаси региона в Украйна. Композиторът често посещавал имението на Давидови, и прекарвал много време, наблюдавайки снежнобелите птици.
    Както вече отбелязахме, музиката на балета първоначално не предизвикала голям интерес, изглеждала сложна, а първата постановка на балета като цяло била неуспешна. Оригиналната хореография, създадена Ю. Резингер, не е имала успех. Спектакълът бил преправен и през 1894 бил показан като постановка на Л. Иванов. През 1895 за постановката на Мариинския театър в Санкт Петербург отново било ревизирано либретото, над което работили него Мариус Петипа M. И. Чайковски, брат на композитора). Тази версия по-нататък се превърнала в класика. Но всяка постановка на този балет винаги има свои нюанси, поради което от всички съществуващи издания на балет едва ли ще се намерят най-малко две, които са напълно идентични театрални партитури.
    В старата немска легенда се разказва за красиво момиче, превърнато в бял лебед. Принц Зигфрид празнува своето пълнолетие и в парка на двореца вижда ято лебеди, която го примамва след себе си. На брега на езерото сред момичетата - лебеди той намира Одет, кралица на лебедите с корона на главата. Принцът е пленен от красотата й, а нейната история за преследването от злия Ротбарт, собственика на езерото, предицвиква възмущение в него и желание да й помогне. зикфрид се кълне във вечна любов към Одет. Но на бала, по повелята на майка му, той трябва да си избере невеста. принцът е безразличен към кандидатките, но изведнъж се появява Одилия и в нея Зигфрид вижда Одет. И той я избира за своя съпруга. Но след това Зигфрид осъзнава, че е направил грешка. Той изтичва до езерото и моли за прошка Одет, но тя не му прощава. Тогава Зигфрид сваля короната от главата й, предизвиквайки Ротбарт. Короната спасява Одет от преследване, но принцът се надява, че момичето-лебед ще дойде с него в човешкия свят. Но бурните вълни на разбушувалото се езеро поглъщат Одет и Зигфрид.
    На премиерата през 1877 в ролите на Одет и Одилия танцувала П. Kарпакова, Зигфрид - А.Г. Гилерт, Ротбарт - С.П. Соколов. И после, през дългата жизнена история на балета тези партии се изпълнявали от най-добрите танцьори в света, постановчици са били най-добрите хореографи в света и са дирижирали най-добрите диригенти.
    "Лебедово езеро" се превърна в уникален феномен на световната художествена култура. Балетът въплъщава цялото богатство на романтичния балет на ХIХ век. А сега до голяма степен определя развитието на балета в бъдеще. Балетът "Лебедово езеро" той е един от най-популярните спектакли в света.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En