The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  понеделник

  Априлско въстание 1876

  Априлското въстание 1876

  През втората половина на 19-ти век по българските земи в Османската империя, избухнали спонтанни бунтове, водени обикновено от млади български интелектуалци. А в основата на бунтуващите се са селяните, занаятчиите и рядко представители на дребната буржоазия, новата класа, която току-що е започнала да се оформя сред българското население. По това време Османската империя изпитва трудности във външната политика като цяло и нейната роля на международната сцена е силно отслабена. При така създалата се благоприятна вътрешна и международна обстановка, група млади български революционери в края на ноември 1875 създават в румънския град Гюргево така наречения Гюргевски революционен комитет. Комитетът взема решение за незабавна подготовка на общо въстание в България през пролетта на 1876.
  Във всеки район - негов апостол

  За по-голяма ефективност на революционния комитет разделя на българска територия на четири революционни окръзи:
  Първи - Търново,
  Втори - Сливен,
  Трети - Враца и
  Четвърти - Пловдив, с център Панагюрище.

  За всеки революционен окръг било избрано ръководство на въстанието от така наречените "апостоли на свободата" и техните помощници.
  За апостол на свободата в Търновски революционен окръг, с център Горна Оряховица, бил избран Стефан Стамболов.
  В Сливенски революционен окръг за апостол на свободата е избран Илия Драгостинов.
  Апостол на свободата в трети революционен окръг – Врачански е Стоян Заимов,
  а в Пловдивския революционен окръг за апостол на свободата първоначално е избран Панайот Волов, но по време на подготовката на въстанието той бил заменен с Георги Бенковски, който показал отлични организационни способности.

  Основната задача на апостолите на свободата била активиране на българските градове и села, в които съществували революционни комитети, създаването на нови, както и водеща роля в подготовката за въстанието и последващите военни действия. Отначало въстанието било насрочено за периода между 18 и 23 април 1876. По-късно, апостоли на отделни революционни окръзи решили да обявят въстанието на 1 май.

  Преди избухване на въстанието, за последна проверка на подготовката, всеки окръг е бил длъжен да свиква представителите на революционните си комитети на общо събрание.  Повече по темата  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (556) Lang-En (123) Lang-Ru (120) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En