The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Амазонският Стоунхендж

    Амазонският Стоунхендж
    Археологическият парк Сулстисиу е разположен на територията на община Калсуени в североизточния бразилски щат Амапа. Тук, през май 2006, е намерен мегалитен паметник, кръг от камъни ( кромлех ), който според една хипотеза е древноиндианска обсерватория. Диаметърът на кромлеха е 30 метра и се състои от гранитни блокове с височина между 3 и 4 метра. Подобно на анологичната обсерватория във Френска Гвиана, тя датира от преди около 2000 години. По аналогия с кромлеха на британския Стоунхендж и кромлеха в Калсуени наричат "Aмазонския Стоунхендж".
    Кромлехът е композиция от 127 гранитни блокове с височина от 3-4 метра всеки, разположени вертикално под формата на еднакви кръгове на върха на един хълм, обрасъл с трева. Въз основа на останките от керамика открити наблизо, археолозите са направили извод, че той може да датира от около 1 век от новата ера.
    В най-късият ден на Северното полукълбо, 21 декември, сянката на един от блоковете изчезва, когато слънцето е непосредствено над него. Фактът, че този гранитен блок е свързан по този начин със зимното слънцестоене, накарал археолозите да предположат, че това скално образование има астрономическо предназначение.
    Мястото е известно на археолозите от 1950, но разкопки са извършени едва през 2006. Те не потвърдили или отхвърлили хипотезата за астрономическата цел на кромлеха, но са открити и останки от индиански селища.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En