The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  сряда

  Амазонският Стоунхендж

  Амазонският Стоунхендж
  Археологическият парк Сулстисиу е разположен на територията на община Калсуени в североизточния бразилски щат Амапа. Тук, през май 2006, е намерен мегалитен паметник, кръг от камъни ( кромлех ), който според една хипотеза е древноиндианска обсерватория. Диаметърът на кромлеха е 30 метра и се състои от гранитни блокове с височина между 3 и 4 метра. Подобно на анологичната обсерватория във Френска Гвиана, тя датира от преди около 2000 години. По аналогия с кромлеха на британския Стоунхендж и кромлеха в Калсуени наричат "Aмазонския Стоунхендж".
  Кромлехът е композиция от 127 гранитни блокове с височина от 3-4 метра всеки, разположени вертикално под формата на еднакви кръгове на върха на един хълм, обрасъл с трева. Въз основа на останките от керамика открити наблизо, археолозите са направили извод, че той може да датира от около 1 век от новата ера.
  В най-късият ден на Северното полукълбо, 21 декември, сянката на един от блоковете изчезва, когато слънцето е непосредствено над него. Фактът, че този гранитен блок е свързан по този начин със зимното слънцестоене, накарал археолозите да предположат, че това скално образование има астрономическо предназначение.
  Мястото е известно на археолозите от 1950, но разкопки са извършени едва през 2006. Те не потвърдили или отхвърлили хипотезата за астрономическата цел на кромлеха, но са открити и останки от индиански селища.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En