The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  неделя

  Поморие

  Град Поморие (Pomorie) е на 20 километра от Бургас, както се пее в едноименната песен. Градът е основан като гръцка колония с името Анхиало в края на V в.пр.Христа. Голяма част от жителите му били траки. В наши дни все още половината от града говори свободно на гръцки език.

  Поморие


  Нещо обичайно в местните заведения е да се слуша гръцка музика рембетико. От самото си основаване, чак до началото на миналия век, градът е от най-важните черноморски градове по българските земи. Особено голям разцвет достига по време на римското владичество. Тогава градът става епископски център и сече собствени монети. От това време, III-IV в. сл. Христа, е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешно Поморие. Поморие е третия по големина град на българското черноморие. Градът е родно място на известния български художник Дечко Стоев. Там е живял и творил един от най-великите български поети – Пейо Яворов.

  Изгрев в Поморие и Ричард Клайдерман  Уникални исторически и културни паметници днес са Тракийската куполна гробница, музейният обект "Стари анхиалски солници”, църквите "Христос” и "Св.Богородица”, манастирът "Св.Георги” и архитектурният резерват "Стари поморийски къщи”. Забележителност на града е и аязмото в манастира "Св.Георги”. Според историята там са заровени част от мощите на Св.Георги, а изворът над тях е с лековита вода. На празника на града, 6-ти май, се организира годишният събор в града, като част от традицията е посещаване на аязмото, където всеки си налива вода за здраве. Това е интересен повод да посетите града, за видите местните обичаи и празничната атмосфера.

  Стефка Берова и Йордан Марчинков - Семеен спомен за Поморие
  Част от летните събития в града са „Седмицата на морето" и „Яворови дни". Двете събития се отбелязват със ежедневни концерти и публични мероприятия, които всяко лято изненадват приятно.


  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En