The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  четвъртък

  Базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе

  Катедралата в Ямасукро заслужава внимание по много причини. На първо място, тя се намира на континента Африка, в Кот д'Ивоар, което е само по себе си е изненадващо, тъй като там само 20% от населението са християни.

  базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе

  Такива постройки са по-често срещани в Европа, с величествената си готика. Второ, базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе е една от най-високите църкви в света и е най-голямата катедрала в света. Друга отличителна черта е, че тя е построена наскоро, ако се съди по световните стандарти, през 1989.
  Президент на Кот д'Ивоар, Феликс Боани, избра Ямасукрo като място за построяването на базиликата и в същото време за нова столица на страната през 1983 година. Той искаше да увековечи името си чрез изграждане на най-голямата църква в света. Образа си като прозорец от цветно стъкло, той поставя в непосредствена близост до витражните образи на Христос и апостолите.
  Базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе е построена между 1985 и 1989, и за изграждането й са изразходвани 300 милиона щатски долара. Църквата е по образец на катедралата Свети Петър в Рим, но в крайна сметка я надминава по площ. Първият камък е положен на 10 август 1985, а на 10 септември 1990 катедралата е осветена от папа Йоан Павел II.

  базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе

  Базиликата разпали големи международни противоречия, което не е изненадващо. Луксозна сграда, щедро облицована с италиански мрамор, построена в сърцето на бедния африкански град, където по-голямата част от населението е под прага на бедността. Поради изграждането на базиликата националния дълг на Кот д'Ивоар се е удвоил. Въпреки това, много от жителите Ямасукро се гордеят с този паметник. Въпреки факта, че базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе превъзхожда тази във Ватикана по площ (30 000 кв. м.), и по височина (158 метра), вътрешното пространство може да побере не повече от 18 000 човека, а тази във Ватикана може да побере няколко пъти повече.
  Единственото условие, което Йоан Павел II e поставил, за да освети църквата, било изграждането на болница до нея. Дали са му това обещание и папата сам полага недалеч от църквата първия камък на болницата, който е там и до днес. За съжаление, изграждането на болницата не е започнало.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En