The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе

    Катедралата в Ямасукро заслужава внимание по много причини. На първо място, тя се намира на континента Африка, в Кот д'Ивоар, което е само по себе си е изненадващо, тъй като там само 20% от населението са християни.

    базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе

    Такива постройки са по-често срещани в Европа, с величествената си готика. Второ, базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе е една от най-високите църкви в света и е най-голямата катедрала в света. Друга отличителна черта е, че тя е построена наскоро, ако се съди по световните стандарти, през 1989.
    Президент на Кот д'Ивоар, Феликс Боани, избра Ямасукрo като място за построяването на базиликата и в същото време за нова столица на страната през 1983 година. Той искаше да увековечи името си чрез изграждане на най-голямата църква в света. Образа си като прозорец от цветно стъкло, той поставя в непосредствена близост до витражните образи на Христос и апостолите.
    Базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе е построена между 1985 и 1989, и за изграждането й са изразходвани 300 милиона щатски долара. Църквата е по образец на катедралата Свети Петър в Рим, но в крайна сметка я надминава по площ. Първият камък е положен на 10 август 1985, а на 10 септември 1990 катедралата е осветена от папа Йоан Павел II.

    базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе

    Базиликата разпали големи международни противоречия, което не е изненадващо. Луксозна сграда, щедро облицована с италиански мрамор, построена в сърцето на бедния африкански град, където по-голямата част от населението е под прага на бедността. Поради изграждането на базиликата националния дълг на Кот д'Ивоар се е удвоил. Въпреки това, много от жителите Ямасукро се гордеят с този паметник. Въпреки факта, че базиликата Нотр-Дам-де-ла-пе превъзхожда тази във Ватикана по площ (30 000 кв. м.), и по височина (158 метра), вътрешното пространство може да побере не повече от 18 000 човека, а тази във Ватикана може да побере няколко пъти повече.
    Единственото условие, което Йоан Павел II e поставил, за да освети църквата, било изграждането на болница до нея. Дали са му това обещание и папата сам полага недалеч от църквата първия камък на болницата, който е там и до днес. За съжаление, изграждането на болницата не е започнало.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En