The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Разказ от Татарстан

    Размисли
    Защо ние сме българи? Размисли. Има много ужасни по своето невежество стереотипи, свързани с банално непознаване на историята. Например, много хора вярват, че татарите са дошли в Русия от монголите и са останали тук. Много хора си представят татарите като мургав, ниски, с тесни монголски очи, и се чудят при вида на татари с европейски облик. И най-ужасното погрешно схващане е името на народа. Днешното име на татарите (Tatarlar) - българи (bolgarlar). В скобите е на родния език. Откъде и кога се е появило името "татари", можете да прочетете в този материал.
    Всички са виждали фотографиите на известни "татари" - видни дейци на културата и спорта. Погледнете тези хора! Така ли си представяте монголо-татарите?
    Нека започнем от простото. Тези, които са учили в училище историята на Татарстан, помнят, че са учили: предците на татарите са били прабългарите. Дали някой си спомня как, кога, и най-важното, защо прабългарите станали татари? В началото писанието е за живота и историята на волжките българи, след това в голяма част от учебника названието на народа престава да бъде споменавано, споменават се само "български градове", "българска територия", "български земи", а след това изведнъж се оказва, че са живели по тях татари ! Земите български, а и живеели татари !!! А какво се е случило с българите? Отишли са другаде, мъртви ли са или са приели друго име?

    Ето един цитат от "История на Татарстан"


    "Говорейки за основното татарско население на Казанското ханство, което заемало централните земи на държавата, трябва да обърне особено внимание на следното. През първия период на ханство, т.е. през втората половина на XV век, в качество на названието на този народ, заедно с етнонима "татари" ( "етнонима" е гръцка дума и означава самоназвание на един народ), се използват паралелно думите "българи" и "бесермени". Несъмнено волжките българи са оставили голям отпечатък върху етническото и културното формиране на казанските татари, въпреки тези думи се използвали по това време чисто традиционно. В руските хроники бившата българска земя, дори до края на XIV век са наричани вече татарски. "
    Първо, защо ни учат нашите исторически летописи от някой друг? Какво нашите предци не са знаели как да пиша?! Fakhrutdinov наистина носи дефиниция на думата "етнонима", но това, което нашите предци са се наричали себе си мръсна дума "Татар" - откровена лъжа!
    "Бесермени" също е малко изкривено, в хрониката се използва формата "бусурман", т.е. руската транскрипция на "мюсюлмани", защото татарите са мюсюлмани ".
    Днес, от страна на правителството става преразглеждане на отношението към прабългарите, към българските светини и на българското име.
    Например, на 23-ти Септември 2015 по време на откриването на катедралата джамия в Москва, руският президент изнесе реч, в която заяви, че възлага на мюсюлманската ума и на местнате мюсюлмански традиции големи надежди в укрепването на страната и възпитанието на младите хора в ценностите на исляма. Той каза, че подкрепя инициативата на ръководството на Република Татарстан за основаване на Български ИСЛЯМСКА Академия! В речта на Путин звучи, че "ислямът е велика световна религия" и той изразява голямо уважение към мюсюлманските лидери на страната ни, поздравява Руската Ама за светлия празник Курбан бейрем.
    И така, защо нашите предци се наричат с неутралното име "мюсюлмани"? Отговорът е очевиден: след "присъединяването" на България към Русия, са предприети мерки за потискане на българското самосъзнание и на всичко българско беше наложено вето. Сега разбирате ли защо българските хроники и летописи са изчезнали?

    Друг цитат от "История на Татарстан"

    "Независимо от смяната и редуването на горните термини, основното име, етноним на татарското населението на Казан и други съседни ханства, беше" татари ". Думата "татари" като име на населението на тези страни е ясно, записано в руските исторически източници (летописи, хроники и други документи) ". Това говори само, че руските хронисти не са си направили труда да разберат какви народи са живели по тези или други територии, като пренебрежително нарича всички "татари". Проблемът е, че децата в 5-6 клас все още не са в състояние да се филтрират и анализират преподаваната им информация. Те я приемат като 2 + 2 = 4, вълците са бозайници, а по българските земи са живели татари ...
    Те се основават на трудовете на арабската, персийската, български и европейски историци и пътешественици, сред тях: Khwarizmi (836-847 GG.), Ибн Rust (началото на в ..), Masudi (943-947 GG.) Ибн Фадлан (ранно . X а.), Гази Барадж, Якуб бин ал-Nogman Bulgari, Хамид ибн Идрис ал-Булгари. По очевидни причини, тяхното наследство е по-обективен източник по отношение на българския народ, отколкото руските хроники.
    За истинската история на Татарстан, възраждането на българите и отхвърлянето на прякора "татари".
    В края на първото и второто хилядолетие славяните заемали само една малка част на територията на днешна Украйна и Русия. Историята на отношенията между славяни и тюркските народи датира от тези времена. Основните представители на тюрките, мигрирали от юг-изток до бреговете на Волга са българите.Татари, башкири, чуваши, също и кримските татари, болгари са най-истинските българи.
    Българите са народ, които основал своя държава "Велика България" през втората половина на V век. Те построили много древни градове, които съществуват и досега: Казан, Киев (Basto), Елабуга, и други. Говорили на български език, който се числи към най-ранната група тюркски езици. Територията на страната се простирала от Дунав до Урал.
    Фонетиката и правописът на името на народа - "българи" или "болгари" е тема на дискусии, доколкото на български език първата гласна звук в думата не звучи нито като "о", нито като "у" в руския език. Най-близко до фонетичен правопис е "българи" (между другото, европейските българи така пишат). Ние, като правило, на руски пишем "булгари", а на булгарски - "болгари".
    Съвременната държава на Дунав - България, е основана от българите, които мигрират под предводителството на хан Аспарух от териториите на Велика България, поради нежелание да воюват срещу хазарите. Предшествениците на съвременните българи устояли пред отслабващата Византийска империя завладявайки територии и оставайки върху тях. Бащата на Аспарух, първия български хан Кубрат, завещава на синовете си да останат заедно, да не разделят народа. Въпреки това, Аспарух не се подчинява, и сега на много от съвременните татари, башкири и чуваши, и през главата не им минава, че европейските българи имат общи корени с тях.
    В същото време, нашите братя от България не забравят за връзката ни, и въпреки че времето и пропаганда са променили техния език и манталитет в източно - европейски и в славянска посока, все още имаме много общо. Българите показват желание и инициатива за установяване на контакт и възстановяване на прекъснатите връзки. За щастие, съвременните информационни технологии допринасят за това пълноценно.



    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En