The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    сряда

    Чудните мостове

    Чудните мостове
    За пореден път оставаме поразени от прелестите, които природата е създала по нашите земи. Без съмнение Чудните мостове или известни още като Скалните мостове, са едно от най-красивите природни творения, които някога сте виждали. Уникалната забележителност се шири в Западни Родопи по течението на река Дълбок дол и свързва двата й живописни бряга.
    Извисява се на 1450 метра надморска височина, точно под връх Голям Перелик. Тези скални феномени са се сгушили в полите на особено очарователна местност, която притежава завидно спокойствие и тишина и всички цветове на дъгата. Навсякъде се реят гъсти и вековни иглолистни гори, високи и ниски била, нереални пейзажи и истинска хармония.



    През мостовете преминава пешеходен път, който свързва двете селца Орехово и Забърдо и е следван от живописната и тясна пътечка. Често местните жители минават оттук, за да се радват на величествената панорама. Скалните чудеса са се образували под влиянието на река Дълбок дол, която е създала голяма водна пещера. С течение на времето таванът на пещерата пада, а останалите скални отломки били отнесени от течението на реката.
    И така под въздействието на природните сили били изваяни в мраморните скали два невероятни и забележителни естествени каменни моста. По-големият от тях има широчина към 15 метра и е дълъг към 100 метра. Има три красиви и съвършени по своята форма арки, най-голямата от които е с височина около 45 метра. Другият пък е дълъг 60 метра.
    Местността е богата и на интересни и удивителни пещери, но повечето от тях не са пригодени за туристически посещения.
    През 1961 година Чудните мостове са провъзгласени за природна забележителност и са част от Стоте национални туристически обекта.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En