The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Белоградчишки скали

    Белоградчик скали
    Легенди за любов и грехове спират дъха, щом се изправиш пред Белоградчишките скали. Уникалните червени камъни със сигурност имат място сред чудесата на света. Те събират хиляди туристи всяка година, привлечени от легендите за чудноватите скали. Малцина обаче знаят кога те са най-красиви - твърдят, че фантастиката е пълна привечер, при залез слънце, когато „косите кървави лъчи умират и хвърлят своите последни отблясъци”. Според други те привличат като магнит светлината при мъгливо време, когато слънцето се мъчи да пробие бялата броня. Според трети те стават загадъчни и страшни нощем. Който и да е прав, истината е очевидна – с тези каменни творения околната природа живее в един запленяващ пейзаж.
    Поетите твърдят, че на тези места човек се чувства силен, ободрен, влюбен. Учените – че червените камъни – триаски, юрски и долнокредни варовици, излъчват огромна енергия, омайна сила и вълшебство. Те гонят тъгата и депресията, изпълват те с ведри мисли и започваш да се чувстваш щастлив. Защото до тях усещаш могъществото на природата, изпитваш чувството за докосване до вечността.


    Белоградчишките скали са уникални скални образувания, които започват от село Белотинци на изток и свършват малко на запад до връх Ведерник над град Белоградчик. Районът е с дължина, 30 км. и ширина 3 км. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.Наричат ги „Скалите на прокълнатите”. Залязващото слънце гали с лъчите си сватбарите, съживява каменните фигури и в ушите ти започва да звучи празнична гайда. До тях, с цялата си величественост се е изправил лъвът, сякаш се готви за скок. Силуетът на Мадоната с дете на ръце е толкова тъжен, че дори да не знаеш легендата, тъга свива сърцето ти.







    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En