The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  вторник

  Град Трявна. Атрактивни забележителности

      Трявна е спомен за тишина и слънце. И бавност. Там никой не бърза, защото има време за всичко. Часовниковата кула само потвърждава тази ми мисъл. Ако имаш нужда от истинска почивка, Трявна е твоето място. Можеш спокойно да отидеш сам и да не скучаеш нито миг. 

  Часовниковата кула     Ако всеки ден разглеждаш по една от уникалните къщи, отделиш един ден на музея „Тревненска иконописна школа”, време, в което да седиш пред някое кафене в очакване да ти донесат кафе, правено на пясък и да зяпаш хората, които влизат и излизат от малките магазинчета за сувенири, то на края на почивката си ще се чувстваш препълнен с впечатления, цветове и образи. 

  Даскаловата къща


     Трявна е едно от най-подходящите места, за да се ослушаш и да разбереш – накъде е тръгнал този вътре в теб. Едно от най-приятните и впечатляващи за мен кътчета в града е галерията „Димитър Казаков”.  

  Град Трявна. Атрактивни забележителности

      

      Димитър Казаков – Нерон е първият български художник, чиито картини може да се видят в Лувъра. През 2004 година изложба с негови картини беше организирана в София, но единственото място, на което винаги можеш да се запознаеш с уникалното му творчество е Трявна. А потъването в неговите светове си заслужава. 

      Галерията е открита още през 1985 година в реставрираното Славейково училище. Избери си един топъл следобед и посети школото. Първо можеш да си починеш под сянката на чардаците във вътрешния двор. После да се разходиш из ниските стаички с наредени чинове и пясъчници, в които децата са изписвали първите си букви. И чак след това премини към залите, в които са изложени картини и пластики от дърво на братята Казакови – Никола и Димитър. 

      Характерна за картините на Нерон е необичайната перспектива. Усещането, че образите летят в едно друго пространство, където земното притегляне е непознато и в същото време – тъй като художникът се вдъхновява от бита, фолклора и старинните български икони, всичко е познато, близко, някога си го чувал, вкусвал, усещал, сънувал. 

      Галерията в Трявна - тихо е. Рядко има много хора. Прохладно е. Можеш да останеш колкото пожелаеш и да се насладиш на багрите, формите, цветовете. Да чуеш какво ти нашепват картините. Не се тревожи. Звънът, идващ от часовниковата кула в Трявна със сигурност ще те върне навреме в реалността. 

     Излизаш от галерията и продължаваш обиколката си - Райковата къща, Даскаловата къща - непременно чуй историята на двете слънца, които красят таваните на две от стаите в нея. Ако пък не можеш да поемеш повече емоции и усещания след като си посетил галерия „Казаков”, седни в някое от многобройните ресторантчета на чаша вино. 

  Град Трявна. Атрактивни забележителности  И гледай хората, къщите, улиците. Ще усетиш, че виждаш всичко с нови очи. 

  Трявна.... 

                

                       Митове и легенди - Изложба на Димитър Казаков - Нерон  За въпроси и предложения, моля, в коментарите. 
  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

   
  BGtop

  Follow ZigZag Library

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En