The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Памет за Апостола

  Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е един от най-великите българи. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

  Апостола на свободата

  Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. На 19 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. Левски е обесен в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Паметта на именития българин се почита в цяла България.

  Паметник Левски

  Всяка година на 19 февруари се провежда възпоменателна церемония по случай годишнина от гибелта на Васил Левски в София. Церемонията е при паметника на Апостола. В нея се включват официални лица и много граждани на София. Те поднасят венци в памет на Апостола.
  Създаден е документален филм "Седем педи над земята". Филмът популяризира разпитите на Васил Левски от извънредната следствена комисия, чието решение стои в основата на смъртната му присъда. Думите на Дякона са протоколирани на османо-турски, като е запазен оригинален препис от тях - той се пази в сейф на Българска Народна Банка. В средата на миналия век протоколите са преведени на български език и са издадени в сборник. Малко хора знаят за това, което Левски разказва пред съда. Някой учени определят думите му като перфектна защитна тактика, а други ги тълкуват по начин, който едва ли не свързва Апостола с международен конспиративен кръг. В протоколите ясно се вижда амбицията на Дякона да защитава българската кауза.
  Във филма участват професорите Андрей Пантев и Георги Бакалов, доцент Пламен Митев и пазителят на ключа от сейфа, където се съхранява тефтерчето на Левски, Цветолюб Нушев. Самото тефтерче за 35 години е било изваждано от сейфа три пъти. Четвъртият е специално за създаването на този филм.  За въпроси и предложения, моля, в коментарите. Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Следвайте Библиотека ZigZag

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (555) Lang-En (122) Lang-Ru (119) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En