The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Стоянка Мутафова

    Стоянка Мутафова
    Стоянка Константинова Мутафова е може би най-смешната българска актриса. Истинското име на комедийната звезда е Стояна -Мария, но в първия афиш е записана Стоянка и тя решава да запази артистичното прозвище. По онова време се смята, че "к”-то в едно име носи късмет.
    Родена е на 2 февруари 1922 в София. Завършва класическа филология в Софийския университет Св. Климент Охридски и Държавна театрална школа в София. От 1946 до 1949 работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където работи от 1956 до 1991, а макар и пенсионирана, продължава да се подвизава на неговата сцена и днес.
    Стоянка Мутафова е участвала в много български филми като "Специалист по всичко", "Любимец 13", "Топло", "Бялата стая", "Кит", "Езоп". Развихря се главно на театралната и на естрадната сцена. Класическият й образ е Баба Гицка от Големанов.
    Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той - на 51. Двамата отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва поредно висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

    Стоянка Мутафова

    Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата - Мария. Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, велик български актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ. С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва като актриса, а той е студент във ВИТИЗ.

    След смъртта му преди повече от 30 години звездата никога повече не поглежда мъж. Живее с дъщеря си в апартамента в Лозенец или вилата в Драгалевци. Утеха й е работата, като в нея любим партньор на актрисата е починалият през 1989 Георги Парцалев. Дългогодишно сценично и житейско, в това число и комшийско, приятелство я свързва и с другия колос на Сатирата – Георги Калоянчев. Удостоена е с орден Стара планина за своята 80-годишнина.

    Стоянка Мутафова

    Легендите на българския театър Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев се сдобиха със собствени звезди на Алеята на славата. Събитието се състоя утре пред кино "Арена Младост" през 2009.
    Стоянка и Калата са първите български актьори, които осемчленното жури почита с това отличие. Досега свои звезди имат Дичитър Бербатов, Лили Иванова, Васко Василев, Валя Балканска, Теодосий Спасов, Вежди Рашидов, сестри Малееви, Иво Папазов – Ибряма.
    През 2001 получава наградата "Паисий Хилендарски”, а през 2002 и орден "Стара планина”, I степен. На 1 юни 2009 година Мутафова изигра последната си роля на сцената на Сатиричния театър.
    Разделихме се с нея. Вече е на онова, по-хубавото място. Почина на 6-ти декември 2019 година на 97 годишна възраст.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop


    Следвайте Библиотека ZigZag

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En