The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    четвъртък

    Театър 199

    Театър 199 е основан е на 12 юни 1965 година. Наречен е така заради 199-те места, с които разполага тогава.

    Театър 199

    Помещава се в уютно подземие в центъра на София. Има една камерна зала, която след няколко ремонта, за по-голям комфорт на посетителите, разполага със 169 зрителски места.
    Театърът няма собствена трупа, всички творчески екипи, включително режисьори и актьори, които поставят и играят в „199“, се събират на проектен принцип. На тази сцена са поставяли едни от най-елитните режисьори, а десетки емблематични роли са изиграли най-талантливите за своето време артисти.
    Месечната програма е богата - всяка вечер се изнасят представления за възрастни с начало 19:30 часа, а през лятото от 20:00 часа. Традиционно през зимните месеци се играят дневни неделни спектакли от 15.00 часа, а всяка събота и неделя има представления за деца от 11:30 часа.
    Репертоарната политика е насочена към представянето на българската аудитория на произведения от съвременни автори, както и създаването на спектакли с висока художествена стойност. Поставят се и произведения от най-известните европейски и световни автори. Много от спектаклите са доказани във времето – „Монолози за вагината“ от Ева Енслър, „Вечерен акт“ по А. П. Чехов, „Duende“ по Лорка, Румяна Апостолова, „Рибарят и неговата душа“ по Оскар Уайлд, „Старицата от Калкута“ от Ханох Левин, „Симулатор за чифтосване“ от Джоузеф Скримшоу, „Каквото направи дядо...“ по Х. К. Андерсен се играят над 10 години, „Шинел“ по Гогол отбелязва на сцената на театъра своята 20-годишнина, а моноспектакълът на Андрей Баташов „Секс, наркотици и рокендрол“ е игран над 700 пъти.
    Обръща се сериозно внимание и на българската драматургия.
    През 2015 Театър 199 навърши 50 години и по този повод е издаден Летопис (юни 1965 - май 2015) създаден от театроведа Никола Вандов и включващ встъпителна студия от проф. д-р Васил Стефанов


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    History

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En