The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    събота

    Град Силистра

    Силистра
    Силистра е град, разположен на десния бряг на река Дунав. Този град е последният град в България на границата с Румъния по поречието на реката. Има митнически контролен пункт с Румъния. Населението на града е малко над 42 хиляди души. Историческото наследство на града е интересно. Това е един от най-старите градове в България, основан през 169 от римския император Марк Аврелий. Преди това на мястото на града е била разположена римска крепост, останките от която съществуват и до днес. Тук са открити погребения и гробници от четвърти век.

    Силистра от високо

    Силистра е един от първите градове в страната, в който християнството възниква и се разпространява. Впоследствие Силистра става център на за проповядване на християнската религия в страната.
    Модерният град Силистра е пристанищен град на река Дунав, културен и търговски център на региона. Той е свързан по железопътен и шосеен път със столицата на България, София, и големите градове на страната. През Дунав има ферибот, чрез който частни автомобили, автобуси, камиони и различни превозни средства се превозват до и от Румъния. Фериботът тръгва от Силистра през Дунав и се приближава до територията на Румъния на място, където румънският град Калараши не е далеч. Разстоянието до Силистра от Варна е 143 километра.


    Парк в Силистра

    В града, на брега на Дунав, има красив, добре поддържан парк с много различни дървета и цветя. Паркът е изграден в стила на английските паркове, подобен на естествени парчета гора. Има всичко за детски забавления, сенчести алеи с малки беседки и пейки.

    Парк в Силистра

    Дунав влиза в град Силистра, сякаш се огъва отляво надясно и по бреговете на Силистра носи водите си по директен път. Ширината на реката е около два километра. Беше интересно да се разхождаме по улиците на това малко, но красиво, древно, удобно градче. Веднага почувствах близкото присъствие на съседна държава - Румъния. В града имаше много румънци. На централната пешеходна улица беше организирана изложба за продажба на български занаятчии, които не само показаха своите продукти, но и показаха майсторски клас. Наблизо е изградена експозиция от снимки на трансформацията на града по години до днес.
    В близост до град Силистра е езерото Сребърна, което е част от едноименния български природен резерват. Този резерват е разположен на главния път на прелета на птици от Европа до Африка. Около сто вида птици обитават езерото, сред които има застрашени видове. Много птици (около 80 вида) летят до езерото за зимуване. Езерото е дом на риби и земноводни. Езерото е сравнително малко. То се "залива" със сребро в лунна нощ и вероятно затова се нарича Сребърна.





    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:


    BGtop


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En