The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Параклис „Света Петка“ в град Трън

    Легендата: "Слънцето вече залязваше зад хълмовете. Петка изчака да се стъмни съвсем и слезе до реката да си налее малко вода в кратунката, върна се в пещерата, разри малко въглените в огнището и се захвана да си омеси питка - не беше яла от няколко дена...

    Параклис „Света Петка“

    Скоро мирисът на пресен хляб изпълни пещерният й дом, а дим не излизаше заради тайния отдушник в скалата. Петка благодари горещо на Бога за вечерята, с която я е дарил, отчупи парче от питката и започна да яде... Смути я човешка глъч и тропот на копита, погледна през храстите, скрили входа на пещерата, и видя неверниците, от които бягаше от толкова години. Прибра набързо комата, който беше наченала, в бохчата с брашно, неин постоянен спътник, и изчезна в скалата. Не след дълго преследвачите се появиха, огледаха наоколо и след като не я намериха, стъкнаха наново огъня и посегнаха да изядат питката. Внезапно тя натежа в ръцете им и когато понечиха да я разчупят, разбраха, че се е вкаменила..."

    Параклис „Света Петка“

    Това е историята на една светица, опазила вярата си превърнала се в легенда и покровителка.
    Бай Милчо от Трън пази чудотворен параклис. "За параклиса ли идвате? Тръгвам веднага”, казва Милчо Витомиров. Мъжът зарязва обяда си недояден, грабва ключовете и се запътва към светото място. От десетилетия той и жена му Спаска пазят чудния скален параклис "Света Петка” над Трън. Бай Милчо като младо момченце изкачва на един дъх стотината стръмни стълби до светата обител и отваря тежката порта. "Всеки ден по няколко пъти се качвам до параклиса. Идват от цяла България много хора, които искат да го видят и се поклонят на света Петка. Повечето са вярващи, пристигат с мъката си и търсят изцеление. Има и туристи, които просто искат да видят как така този параклис е издълбан в скалите”, обяснява бай Милчо.
    Точно преди година храмът бе обявен от Държавната агенция по туризъм и Камарата на строителите за едно от трите най-красиви и малко известни места в България. Оттогава поклонниците се увеличили двойно. Понякога по 2-3 автобуса от различни краища на България пристигали през уикендите.

    Параклис „Света Петка“
    "И десет пъти на ден да трябва да катеря стълбите до параклиса, ще го правя. Не ми пречи. Обрекъл съм се на него. С жена ми цял живот се грижим за параклиса. Нощем също се качвам понякога, зависи кога дойдат посетители. Цял град знае къде живея. Когато е събота или неделя, или пък късно вечер, хората се притесняват и извиняват, но ги успокоявам, че за мене е удоволствие да виждам повече поклонници”, пали се трънчанинът.
    Животът на Милчо Витомиров минава покрай параклиса. Дори къщата му се намира в подножието на храма. Пари за всеотдайната си работа той не получава и не иска. Обижда се, ако му поднесеш левчета. Дарове могат да се оставят само пред иконите на света Петка, но после се раздават на социално слабите.

    Скалният параклис пази Трън от десет века, разказва като истински гид Милчо Витомиров. Историци го смятат за най-святото място в Пернишка област, защото в него е живяла една от най-тачените български светици - света Петка. Сълзите на света Петка имат лечебна сила, вярват трънчани.
    Те капят близо до тайния изход. Бай Милчо ги събира в шишенца и ги раздава на хората да пръскат за здраве домовете си и да мият лицата си. На много хора, казва той, чудотворните сълзи помогнали. Кметът на Трън взел решение да монтира ефектно осветление край параклиса, така че нощно време хората да го виждат отдалече. Да виждат и кръста, поставен на мястото, където света Петка излязла, бягайки от своите преследвачи преди десет века.

    Автор: Албена Борисова, журналист от вестник „Труд”

    Параклис „Света Петка“


    Вътре в храма "Света Петка" , по скалите е пълно с икони. Това е уникалният скален параклис над Трън. Според легендата, светицата се е крила дълго време в него от противниците на християнството. Днес хора от цялата страна идват в него да търсят изцеление. От един от сталактитите се стича вода, за която казват, че това са сълзите на Света Петка. А те лекували. Има какво да се види, заповядайте.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En