The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    неделя

    Жив плет

    Жив плет
    При неотдавнашно пътуване до Шотландия, се случи да минем покрай невероятен жив плет, разположен на главния път. Този жив плет е вписан в Книгата на рекордите Гинес като „най-високия жив плет в света“- над 30 метра, с дължина 530 метра. Живият плет се състои от неизвестен брой дървета обикновен бук. Според местните източници този жив плет се подрязва в горната част и повторно се измерва на всеки 10 години, като тази работа се извършва от четирима мъже в продължение на 6 седмици.
    Дърветата са засадени през 1745, а сега са официално признати в Книгата на рекордите Гинес като най-високия жив плет в света. Според местните легенди има две истории, малко различаващи се, за това, как тези неизвестен брой букови дървета са израснали толкова високи.
    Първата история разказва, че Джейн и съпругът й Робърт Мъри засадили дърветата през 1745 година по протежение на източната граница на тяхното имение, като преграда срещу вятъра. Скоро след това Робърт Мъри отивана война, където загина. Съпругата му, Джейн, оставила дърветата от живия плет да растат и да "достигнат до небето" в памет на съпруга си.
    Втората история разказва, че собственикът на имението, около чиито граници е засаден живия плет, е направил това заедно със сина си. Скоро след това, синът му отишъл на война, а баща му се зарекъл да не намалява височината на живия плет, докато синът му се завърне. Според тази версия синът е загинал във войната, а живия плет е оставен да расте на воля.
    На която и история да вярваме, то един ред от 30 метрови букови дървета с дължина над половин километър е впечатляваща гледка и си заслужава да се види, ако някога се пътува през Шотландия. И въпреки, че гледката е най-ефектна през есента, размерите на този жив плет я прави впечатляваща по всяко време на годината.


    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En