The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Девети септември – ден като всички останали

    септември
    Историята си е история, фактите са факти и не можем да ги пренебрегнем.
    Деветосептемврийският преврат е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година — свалено е правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.
    Събитията от 9 септември 1944 година все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 година по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 година събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 година събитието е определяно като „военен преврат".
    Отечественият фронт взема властта в България с помощта на настъпващите в страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.

    Иначе казано: на този ден:

    Таджикистан - Ден на независимостта, 9 ти септември

    През 2011-та Таджикистан влезе в Книгата на рекордите "Гинес", като издигна най-високия неподкрепен пилон за знаме в света в чест на предстоящия Ден на независимостта, 9 ти септември, предаде "Ройтерс".


    Таджикистан

    "Целта на това знаме е да утвърди постиженията на нашата независимост – мира, единството и националната хармония", заяви президентът Емомали Рахмон в реч във вторник вечерта, докато огромният флаг бавно се издигаше по 165-метровия пилон в центъра на столицата Душанбе.
    Рахмон, който управлява Таджикистан с твърда ръка от 1992, получи сертификат от Книгата на рекордите "Гинес", който удостоверява, че в централноазиатската република се издига най-високият пилон за знаме. Той е произведен от американската фирма Trident Support.
    "След хиляда години таджикският народ си възвърна независимостта и държавността, към които се стремеше през всичките тези години и националният флаг е един от символите на това", каза Рахмон, докато 700-килограмовият флаг бавно се разгръщаше, осветен от мощни прожектори.
    флагът на Таджикистан се развява в центъра на Душанбе

    9-ти септември – Световният ден на красотата

    На 9 септември, по инициатива на Международния комитет по естетика и козметология /CIDESCO/ се отбелязва Световният ден на красотата. Чества се от 2003 година. Комитетът e водеща престижна световна организация в областта на естетиката и козметологията.
    Основана е в Брюксел през 1946 година. Има свои отделения в 33 страни. Красота е естетическа категория, която отразява хармоничното съчетание на отделните черти и елементи в даден обект, така че да се получи усещане за съвършенство, удовлетворение, наслада и удоволствие както за очите, така и за ума. Обектът може да бъде човек, предмет, природно място или дори идея.

     празник на красотата

    Красотата е много важна категория за естетиката, социологията, психологията и културата. В днешно време красотата е силно комерсиализирана. Идеалът за красота се е променял през вековете, но дори и в един и същ исторически период възприемането на красотата остава твърде субективно. Днес не е толкова просто да изглеждаш добре.
    Красотата не е само външна, тя е и вътрешна. Красотата е начин на живот. Красотата е излъчване. Тя е усещане за здраве и добро настроение.
    До 1989 ние празнувахме 9-ти септември като освобождението от поредното робство, след тази дата в учебниците пък започна да фигурира, че всъщност не са ни освободили, а са ни поробили отново.

    9-ти септември – празник на красотата!!

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En