The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  събота

  Ден на Независимостта на България

  Ден на независимостта
  На този ден през 1908 с Манифест към българския народ, подписан от Фердинанд І, при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква "Свети Четиридесет мъченици” на старопрестолния град Търново, е обявена независимостта на България. С обяваването на Прокламацията за българската независимост се отхвърлят всякакви ограничения на международния статут на българската държава и в крайна сметка Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави.


  Църква

  Независимо Царство България се превръща в равноправна държава наред с другите независими европейски страни. Провъзгласяването на Независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото, стопанско и културно развитие на българската нация в годините след Освобождението. От тук нататък Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.
  Оригиналният манифест е публикуван в Държавен вестник, брой 208, стр. 2 и гласи следното:  „Въодушевени от това свято дело, и за да отговорим на държавните нужди и народното желание, с благоволението на Всевишния, провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за Независимо Българско Царство и заедно с народа Си дълбоко вярваме, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите сили и съчувствието на целия просветен свят.
  Да живее свободна и независима България!
  Да живее Българският народ!

  Издаден в древната ст. Велико Търново на 22 септемврий 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване.
  На първообраза със собствената ръка на Негово Величество подписано:

  Фердинанд I“  Независимостта на България е успех на младата българска дипломация.


  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop

  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En