The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    вторник

    Български чадър

    "Български чадър" е чадър със скрит пневматичен механизъм, който инжектира малка сачма, съдържаща отровата рицин. Твърди се, че такъв чадър е бил използван за убийството на българския дисидент, писателя Георги Марков. Било е 7-ми септември 1978, на рождения ден на българския председател на Държавния съвет Тодор Живков, който често е бил обект на критиката на Георги Марков. Случило се е на моста Ватерло в Лондон, а Георги Марков умира три дни по-късно. Също така се твърди, че  "Български чадър" е използван и в опита за неуспешното покушение срещу българския дисидент, журналиста Владимир Костов през същата година в Парижкото метро. Отровата, използвана и в двата случая е рицин. И двата опита за убийство са били организирани от българските тайни служби от времето на Студената война, с помощта на КГБ. Така се смята.

    Георги Марков

    Георги Марков разказал на колегите си, че помни как нещо го боцка в крака, докато чакал на автобусната спирка на моста Ватерло, на път за работа в същия ден. Когато се обърнал, за да види кой е, забелязал непознат да вдига чадър от земята. Това е началото на легендата за "Български чадър". Малка е вероятността смъртта да е следствие от използването му като оръжие за убийство. Историята на убийството на Георги Марков се разпространява в цяла Европа.
      Смята се, че убиецът използвал върха на чадър, за да инжектира капсула с рицин в тялото на Марков. А някои вярват, че убиецът използвал чадъра не като оръжие, но като отвличане на вниманието. Реалното оръжие е устройство за инжектиране, подобно на писалка.
      И все пак, все още има хора, които ще ви кажат, че цялата история с убийството на Георги Марков е една пропаганда от времето на Студената война, създадена да покаже комунизма в отрицателна светлина. Както и да го погледнем .... гласът на Георги Марков беше заглушен.
      Историята "Български чадър" може да се окаже една от най-големите истории на Студената война.
      Това е духът на Георги Марков, който казва на всички нас да търсим разкриване на истината отвъд митовете.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En