The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Световен ден на океана

    ден на океана
    Датата 8 юни, Световен ден на океана, е определена за такава по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992  в Рио де Жанейро, Бразилия. От тогава се празнува неофициално. От 2009 година обаче започва официалното празнуване на Световния Ден на Океана. Това е ден, който насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан - това е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета.

    ден на океана


    Световният Ден на Океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни с храна, транспорт и забавление. С нарастването на населението, световният океан става още по-важен източник на ресурси и в същото време все по-засегнат от човешката дейност. Екосистеми които до сега са били значителни източници на риба, не успяват да се възстановят поради нарастващата им употреба. По крайбрежните зони, замърсяването е хроничен проблем и промени в климата силно засягат кораловите рифове около света. Въпреки това, всеки един от нас може по малко да помогне, за да се минимизират промените в океаните за бъдещите поколения.
    Световният Ден на Океана цели да информира света за това богатство. Най-малкото с което всеки един от нас може да помогне е да изявим желанието си към Организацията на Обединените Нации да се признае 8 юни за официален Ден на Океана.

    Източник: Агенция „КРОСС”

    ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ:

    (предполагам, че ние, големите, знаем...)

    В действителност има само един океан, защото всички океани са свързани и образуват едно голямо водно цяло. То покрива над 70 процента от повърхността на Земята.
    Учените разделили тази обширна област от вода на пет океана и ги нарекли Атлантически, Тихий, Индийски, Арктически и Антарктически Океани. Всички заливи и морета свързани към всеки океан се счита, че са част от него.
    Тихият океан е най-големият океан. Той се простира на около 180 милиона квадратни километра. Цялата суша на планетата, взета заедно, е по-малка от Тихия океан.
    В продължение на много години повечето европейци не знеали нищо за световните океани, въпреки че някои учени вярват, че норвежецът Лийф Ериксон прекосил Атлантическия океан от Скандинавия до Америка. Съвременни проучвания започват в края на 14-ти век, когато Хенри мореплавателя, принц на Португалия, изпратил пътници по западния бряг на Африка. Първият капитан, който е обиколил нос Добра Надежда в Индийския океан бил Васко да Гама - през 1498.
    През 1492 Христофор Колумб, финансиран от Фердинанд и Изабела от Испания, прекосил Атлантическия океан и открил Америка, въпреки че той мислил, че е достигнал до Източна Индия.
    Експедиция водена от Фердинанд Магелан, която минала северно от Кейп Хорн, през протока, който носи неговото име, през 1520. достигнала до Тихия океан за първи път. Магелан бил убит на Филипинските острови, но един от неговите кораби завършил обиколката на света през 1522.


    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En