The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
 • Breaking News

  петък

  Петровден

  Петровден
  На 29 юни църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел – едни от най-ревностните проповедници на християнството, заради което са изтърпяли много страдания. Затова са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".
  Петър е беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро и е един от първите ученици на Христос и от най-преданите негови последователи. Павел е роден в Тарс, Киликия и отначало е изповядвал юдейската религия, като е сред гонителите на християните. Но на път за Дамаск той е ослепял от видение на Господа. Връщат го обратно в града и след три дни той е изцерен като по чудо. И тогава от противник на Христовото учение става най-ревностен негов разпространител. Петър и Павел са разпнати на кръст от император Нерон в Рим през 67 година.

  Петровден

  Обичай и традиция е на Петровден да се коли "петровско пиле" – така се принася жертвено животно в чест на светеца. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки, за да бъдат осветени от свещеника. Така те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. На следващия ден – 30 юни се чества Павлов ден.
  На този ден празнуват всички, които носят имената Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина. За този църковен празник се пеят и много народни песни.

  За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

  Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

  BGtop
  Няма коментари:

  Публикуване на коментар

  Lang-TR

  For beginner bloggers

  Rubrics

  Lang-Bg (557) Lang-En (124) Lang-Ru (122) Lang-TR (57) Love (21)

  Pagerank

   Погледни
  BGtop

  Lang-En