The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    петък

    Петровден

    Петровден
    На 29 юни църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел – едни от най-ревностните проповедници на християнството, заради което са изтърпяли много страдания. Затова са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".
    Петър е беден рибар от град Витсаида край Генисаретското езеро и е един от първите ученици на Христос и от най-преданите негови последователи. Павел е роден в Тарс, Киликия и отначало е изповядвал юдейската религия, като е сред гонителите на християните. Но на път за Дамаск той е ослепял от видение на Господа. Връщат го обратно в града и след три дни той е изцерен като по чудо. И тогава от противник на Христовото учение става най-ревностен негов разпространител. Петър и Павел са разпнати на кръст от император Нерон в Рим през 67 година.

    Петровден

    Обичай и традиция е на Петровден да се коли "петровско пиле" – така се принася жертвено животно в чест на светеца. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки, за да бъдат осветени от свещеника. Така те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. На следващия ден – 30 юни се чества Павлов ден.
    На този ден празнуват всички, които носят имената Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина. За този църковен празник се пеят и много народни песни.

    За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop




    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (542) Lang-Ru (113) Lang-En (110) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En