The Most Exciting Journeys With ZigZag Library

Follow ZigZag library

RU EN TR
  • Breaking News

    понеделник

    Деветоюнски преврат 1923 година

    Първият преврат на Военния съюз е осъществен в нощта на 8 срещу на 9 юни през 1923 година. След успеха е създадено правителство на Народния сговор под председателството на професор Александър Цанков, а военните пряко поемат силовите министерства (Министерството на вътрешните работи и народното здраве и Министерство на външните работи).
     Новият кабинет е подкрепен от партиите в Конституционния блок, социалистите и национал либералите, а БКП обявява неутралитет (Позив на ЦК от 9 юни и решение на ВПС от 1-7 юли)

    Александър Стамболийски

    Конкретен повод за преврата са силните нападки на Александър Стамболийски срещу десните политически сили и едрия капитал. Военнотехническата и политическата подготовка на заговора изцяло е осъществена от Военния съюз, който лесно успява да привлече и Народния сговор. Цялостната дейност на заговорниците "тайно" е съгласувана с двореца.
     До пролетта на 1923 година Военният съюз има влияние във всички гарнизони и успява да привлече на своя страна не малък брой от офицерския кадър. (Спечелването на парламентарните избори за ХХ -то Обикновено народно събрание през април 1923 от БЗНС силно главозамайва неговите ръководители и самото правителство.)
     На професор Александър Цанков и другите лица, определени за министри в бъдещия заговорнически кабинет е наредено да се явят вечерта на 8 юни 1923 в дома на запасния генерал Иван Русев. Там идват и самите водачи на преврата: Димо Казасов, о. з. полковник Кимон Георгиев, о.з. майор Никола Рачев, Янаки Моллов, Христо Калфов, полковник Ив. Вълков и др.
     В навечерие на преврата цар Борис III, заедно със сестрите си Надежда и Евдокия посещава министър-председателя Александър Стамболийски в родното му село Славовица (Пазарджишко). Визита е на 7 юни 1923 - съществуват много противоречиви мнения какво точно се случило тогава, но преобладаващото мнение е, че царят е трябвало да "приспи бдителността на премиера".
     Акцията точно спазва предварително изготвен план: заговорниците в столицата начело с о.з. генерал В. Лазаров извеждат поверените им войскови части и юнкерите от Военното училище и овладяват набелязаните обекти. С изключение на един-два полицейски участъка, никои не оказват съпротива. Без особени усилия са овладени Централната поща, гарата, държавните учреждения. Арестувани са намиращите се в София земеделски министри, депутати и други представители на земеделската власт.

    Половин час по-късно превратът започва и в провинцията. След успешното приключване на акцията професор Александър Цанков заедно от новите министри отиват в двореца "Врана", за да поднесат указите за сваляне на земеделското правителство и назначаване на новото. Царят подписва и двата указа.


    Източник: calendar.dir.bg







    Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

    BGtop

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Lang-TR

    For beginner bloggers

    Rubrics

    Lang-Bg (543) Lang-Ru (113) Lang-En (111) Lang-TR (57) Love (21)

    Pagerank

     Погледни
    BGtop

    Lang-En